Gasztro

A hazai a legbiztonságosabb

Húsvétkor is válasszuk bátran a biztonságos, hazai élelmiszereket! – áll Nagy István agrárminiszter videóüzenetében.

A hazai a legbiztonságosabb
A hazai fogyasztók előnyben részesítik a magyar árukat
Fotó: MH archív/Purger Tamás

A húsvéti terített asztalon megvan minden: a természetnek, a termőföldnek és a hagyományainknak mindaz a kincse, ami a létünket igazolja – jelentette ki a miniszter a Facebookon közzétett videóüzenetében.

Hozzátette, az élelmiszer bizalmi kérdés és az identitásunk része is, ezért döntsünk megfontoltan: ne csak húsvétkor, hanem egész évben válasszuk a friss és biztonságos magyar élelmiszereket.

A tárcavezető szerint hitünket, kultúránkat, hagyományainkat szokásainkat, az agrárium értékeit és a termőföld kincseit egyszerre foglalja szoros egységbe a húsvéti ünnep. „Legyünk büszkék minderre és gondoljunk azokra is ilyenkor, akik áldozatos munkájuknak köszönhetően biztosítják, hogy ezek az ételek az asztalunkra kerüljenek!”

Válasszuk bátran a hagyományos, magyar élelmiszereket! Nézzünk szét a helyi piacokon, hiszen a kézműves termékek fantasztikus sokaságából válogathatunk! Mennyivel ínycsiklandozóbbak ezek a finomságok és mennyivel jobban kötődnek hagyományainkhoz, mint a rovarfehérje vagy éppen a műhús? – tette fel a kérdést.

Nagy István kiemelte, hogy a húsvéti időszakban fogy el az éves sonkakínálat 40 százaléka. A háztartásonkénti átlagfogyasztás megközelíti a 2,5 kilogrammot. Egy disznót „a fülétől a farkáig feldolgozunk”. „Családi tradíciók szállnak apáról fiúra, hogy jönne ehhez a sült tücsök vagy sáska az ünnepi asztalon?” Ezért is kell ragaszkodnunk a termőföldhöz köthető természetes élelmiszer-alapanyagokhoz, mert azok nemcsak mezőgazdasági termékek, hanem szorosan köthetők hozzájuk az ünnepeink, hagyományaink – mondta.

A miniszter beszélt arról is, hogy nincsen húsvét tojás nélkül sem. A hímes tojás színei és motívumai kultúránk fontos részei, nemzeti örökségünk. A vásárlók ma már jól látható, magyar származásra utaló jelölés alapján tudják kiválasztani az itthon termelt árut. Az ünnepi kalácsból pedig 4,2 millió darabot fogyasztunk ilyenkor – közölte.

Nagy István felhívta a figyelmet az európai szinten is kimagasló hazai tormatermesztésre, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók pedig a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására. A kertészeti ágazat számára idén meghirdetésre kerülő pályázatok a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetők lesznek. Termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására biztatta a tárcavezető a gazdálkodókat, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség.

Az agrárminiszter a videó végén köszönetet mondott a magyar gazdáknak az elvégzett munkájukért, és a kiváló termékekért.

Kapcsolódó írásaink