Gasztro

A legmegosztóbb fűszer a koriander: megvan az oka, miért utálják sokan

Kiderült, az, hogy valaki szereti-e vagy sem ezt a fűszernövényt, a génekbe van kódolva

Vannak olyan ételek, amelyek az átlagosnál jobban megosztják az embereket. Ilyen például a zöldségek közül a spenót, a csírák vagy a kelbimbó, de a toplistát a koriander vezeti, olyannyira, hogy a közelmúltban több szakács is kifejtette, utálja az ízét. Kiderült, az, hogy valaki szereti-e vagy sem ezt a fűszernövényt, a génekbe van kódolva – írja a Life.

A legmegosztóbb fűszer a koriander: megvan az oka, miért utálják sokan
Genetikai oka van, ha ön nem szereti a koriandert
Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens

Ina Garten amerikai szakács- és írónő még 2016-ban a passzív-agresszív emberekhez hasonlította a koriandert, és a bolygó legellenszenvesebb dolgai közé sorolta. A szakács és író, Julia Child is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, amikor 2002-ben Larry King interjút készített vele a tévében.

Amikor Larry megkérdezte a legendás séfet, milyen ételeket utált, a nő azonnal így válaszolt: A koriandert és a rukkolát. Halott ízük van.

Child azt is hozzátette, soha nem enné meg ezeket, és ha a keze ügyébe kerülnének, azonnal a kukába dobná őket.

Egy népszerű tudományos műsorban, a YouTube-ra is feltöltött SciShow-ban megmagyarázták, miért viseltetnek egyes emberek ilyen ellenszenvvel a koriander iránt. Az indok: szappaníze van.

A SciShow kutatást is végzett a témában, 30 ezer embert kérdezett meg, mit gondolnak a korianderről – írja az Unilad.

A tudományos műsor házigazdája, Hank Green így foglalta össze az eredményeket: Azok, akik azt mondták, hogy a koriander a salátát habfürdő ízűvé tette, hasonló szagreceptorokkal rendelkeznek. Van egy azonos génjük, amely az aldehid vegyszerek illatát felvevő receptort kódolja.

Kapcsolódó írásaink