Krónika

A Bakony már fehéredik, a Dunántúlon halmazállapotot váltott a csapadék

Szombat este halmazállapotot váltott a cspadék, ami azt jelenti, hogy Zircen, Nagykanizsán és az ország nyugati részén fekvő térségekben már van hó.

A Bakony már fehéredik, a Dunántúlon halmazállapotot váltott a csapadék
A kép illusztráció.
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Időkép egy észlelő alapján azt írja, Zirc határában már 1-1,5 centis volt a hóréteg szombat este, és vasárnap akár már az ország keleti részében is havazhat.

Hozzáteszik, hogy vastagabb, akár 10 centiméteres hótakaró főként a Bakonyban és az Alpokalján esélyes, hétfőre azonban, mintha mi sem történt volna, nem lesz csapadék és igazi hideg, téli idő várható. Az előrejelzés szerint a vasárnap sokfelé csapadékkal indul, keleten inkább eső, máshol többnyire havas eső, hó hullik majd. Napközben felszakadozik a felhőzet, de többfelé megerősödik, a északnyugaton és néhol északkeleten viharossá fokozódik a szél, a Bakonyban néhol hófúvás sem kizárt.

Szintén vasárnap jelentős lehűlés kezdődik, a csúcshőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, legfeljebb reggel lehet délkeleten 6-9 fok, de ez a maximum.

Hétfőre aztán amint érkezett, úgy tűnik el a hó, napközben már csak helyenként lehet hóra számítani és akár többórás napsütésre is készülhetünk, de a sálat ne feledje, eléggé fog fújni a szél. Hajnalban -8, -1, kora délután -2 és +3 fok is lehet.

Kapcsolódó írásaink