Fesztivál
Mi a jó kürtőskalács titka?
Megtudhatja a hétvégi fesztiválon a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A pénteken kezdődő fesztiválon kaphatók lesznek az Ízbombák, a KürtősBON variációk, valamint glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskalácsok is. Lesz kürtőskalács-mártogatás, a Csináld magad! sátorban pedig bárki elkészítheti kedvenc ínyencségét. A szervezők közül Vitézi Kürtős csapatától András Tündét kérdeztük a közkedvelt süteményről és a programokról.
– Hogyan készül az igazi kürtőskalács?
– A jóízű kürtőskalács öt legfőbb ismérve a következő… Az első, hogy minden esetben frissen gyúrt, kelt tésztából készül, kilenc egyszerű alapanyag felhasználásával: liszt, cukor, élesztő, tej, vaj, vanília, tojás, só és a citrom héja. A második, hogy az eredeti kürtőskalács faszénparázson sül, ahol arra kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű és hőjű parázs legyen alatta, hisz ha túl nagy a tűz alatta, kívül a cukormáz hamarabb megpirul, de a tészta nem sül át, ha túl gyenge a parázs alatta, akkor ugyan átsül a tészta, de a cukormáz nagyon kemény lesz. Fontos, hogy az igazi kürtőskalács jellegzetes ízét a belül puha, jól átsült tészta és a kívül aranybarnára karamellizált cukor adja.
– Melyik kürtőskalácsot szeretik legjobban a fesztiválozók?
– Bármennyire is van érdeklődés a kuriózumok iránt, ami legjobban fogyott az eddigi fesztiválokon az a vaníliás, fahéjas és diós kürtőskalács. Ha a sort folytatnánk, akkor szorosan sorakozik a különleges ízekből a málnás és a pisztáciás, de a töltött tésztájú kürtőskalácsok, a Kürtősbon is nagy érdeklődésnek örvend, főleg a Málnás Csokibon, amely egy csokival töltött málnás ízesítésű kürtőskalács.
– Készülnek valamilyen extra különlegességgel?
– Az idén 12 kürtőskalács-sütő standon várjuk a látogatókat: újdonság lesz a kürtős fondülde, ahol megkóstolható a különböző ízesítésű toppingok a különböző ízű kürtőskalácsokkal, és indulhat a kürtőskalács mártogatás. És a kuriózum: a székelyudvarhelyi Lehel Kürtősház hagyományos, nagy méretű székely kürtőskalácsai mellett elhozzuk a látogatóinknak a Sakotist, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolist”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson. A rokonság a két sütemény között, hogy kelt tésztából készül és egy fa hengeren tűz mellett forgatva sütik meg. A Šakotinė nevű litván csapat süteménye vaj, tojás, cukor és tejszín gazdag kombinációjából készül, ami sokkal folyósabb állagú, mint a kürtőskalács-tészta, több órán át, egy fanyársra fokozatosan rácsorgatva, nyílt tűz felett készül el, így egy ropogós, mégis puha édesség lesz a végeredmény, hasonlóan a kürtőskalácshoz.
– Milyen többletet ad hozzá a fesztiválhoz az állatkerti helyszínválasztás? Mitől lesz az idei több, mint az eddigiek?
– Nehéz lesz az előző éveket überelni, de mindig megpróbáljuk. Idén két kürtőskalács-sütő standdal több lesz, mint tavaly, és most hat programhelyszínnel készülünk. Bevesszük a Biodóm újonnan látogatható területeit, ahol a tevék, bivalyok és hegyi kecskék is megtekinthetőek. A nagyobb kürtőskalács-gócpontok körül lesznek a programhelyszínek: ahol akusztikus koncertek, különböző előadások, gyerekfoglalkozások, mesemondó-, bábelőadások, arcfestő, élménykovácsolás, óriás malomjáték és még sorolhatnák, mi minden program vár kicsikre és nagyokra egyaránt.