Európai Unió

Tom Van Grieken: Jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában

Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, ezzel három képviselői helyet szerzett az uniós parlamentben

A pártelnök közölte: büszkeséggel tölti el, hogy a pártja is a formálódó politikai család tagja lehet. „Népünk iránti szeretet és az európai nemzetek sokszínűsége egyesít bennünket. Együtt biztosíthatjuk, hogy népeink ismét az első helyet foglalják el Európában” – tette hozzá Van Grieken.

Tom Van Grieken: Jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában
Tom Van Grieken, a Flamand Érdek vezetője
Fotó: AFP/Belga/Belga MAG/Hatim Kaghat

Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás „éghajlatpolitikai őrületét” és az EU migrációs paktumával járó „szervezett menekültügyi káoszt” egyértelműen elutasították. Az „eurofanatikus elit” ugyanakkor nem hajlandó figyelembe venni ezt, és folytatja a megkezdett politikát – hívta fel figyelmet. A Vlaams Belang egyesíti erőit más európai szintű nemzeti érzelmű pártokkal, hogy jelentős alternatívát kínáljon, visszairányítva az EU-t alapvető és eredeti céljához: a szuverén tagállamok közötti gazdasági együttműködéshez.

„Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre” – fogalmazott Vandendriessche, majd kiemelte: nagyobb frakciót a választók által „megbüntetett” zöld és liberális képviselőcsoportoknál.
„Olyan Európa felé akarunk elmozdulni, ahol a nemzetállamot ismét tiszteletben tartják, ahelyett, hogy elnyelné őket egy globalista és identitás nélküli projekt” – tette hozzá a közlemény szerint Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Ez idáig a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

Kapcsolódó írásaink