Európai Unió

Sulyok Tamás: Európa a közös otthonunk, Európa a közös jövőnk

Az államfő a magyar EU-elnökség nyitókoncertje előtt mondott beszédében kiemelte, létfontosságú, hogy az európai értékek ne erodálódjanak, és továbbra is megőrizzük őket az európai közösség sikerének érdekében

„Jó életet szeretnénk biztosítani magunknak, gyermekeinknek és az unokáinknak, ehhez pedig erős és stabil Európára van szükség, amely büszke az értékeire, és amelynek népei emelt fővel járnak” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy csak így garantálható a béke és a szabadság, így lehet Európa „egy olyan hely, ahol otthon vagyunk, és megértjük azokat, akikkel közös ez az otthonunk”. Nincs szükség egy uniformizált Európára, a vélemények szabad ütközése a demokrácia védjegye – hangoztatta Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás: Európa a közös otthonunk, Európa a közös jövőnk
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a magyar EU-elnökség alkalmából rendezett koncerten Magyarország bécsi nagykövetségén, 2024. július 3-án. Magyarország július 1-jétől december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Rámutatott, hogy a tagállamok mind Európa szerves és elidegeníthetetlen részét képezik, az Európai Unió ereje, értékei és eredményei pedig a tagállamok sajátosságaiban és alkotmányában gyökereznek. Szuverenitás nélkül nincs demokrácia és nincs szabadság – jelentette ki az államfő.

Sulyok Tamás kitért arra is, hogy egész Európát érintik a kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk, és minden tagállam a saját belátása szerint látja el feladatait és kötelezettségeit, úgy, hogy az az egész közösség javát szolgálja.
Ezért nem tisztességes vitatni mások jó szándékát és Európa jövője iránti mély aggodalmát – hívta fel a figyelmet az elnök.
Sulyok Tamás azt is mondta, hogy Magyarország számít Ausztria támogatására a magyar elnökség során végzett munkája során.

Kapcsolódó írásaink