Európai Unió

Orbán Balázs: A brüsszeli elit félreolvassa az európai választópolgárok akaratát

Intenzív tárgyalások zajlanak egy Európában is hazafias alapon politizáló koalíció létrehozásáról

A brüsszeli elit félreolvassa az európai választópolgárok akaratát, mivel az uniós választásokon jobbra tolódott a szavazói preferencia, a jobboldali pártok megerősödtek, és középről is azok a pártok tudtak több szavazatot kapni, akik azt állították, hogy a jobboldali erőkkel fognak együttműködni, de ehhez képest Brüsszel úgy tekint a választások eredményeire, mintha azok az elmúlt időszak megerősítését tükröznék – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs: A brüsszeli elit félreolvassa az európai választópolgárok akaratát
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Fotó: Facebook/Orbán Balázs

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy Magyarország egy olyan koalíció tagja lesz Brüsszelben, amely a változást szorgalmazza, és úgy gondolkodik, hogy az elhibázott politikák már megbuktak, nem folytatódhatnak, és az EU-nak új irányra van szüksége.

Arról is beszámolt, hogy intenzív tárgyalások zajlanak magyar kormánypárti EP-képviselők részvételével egy nagy jobboldali, szuverenista és Európában is hazafias alapon politizáló koalíció létrehozásának céljából. Mint mondta, a következő napokban nyilvánosságra kerülnek az ezzel kapcsolatos kezdeményezések is. „A magyar álláspont továbbra is változatlan. Az európai jobboldali szuverenista hazafias erőknek együtt kell működniük, és minél szorosabban és nagyobb létszámban tudunk együttműködni, annál erősebben tudjuk képviselni az európai emberek akaratát Brüsszelben is” – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről Orbán Balázs azt mondta: „Ez a paktum megköttetett, a szocialisták és a liberálisok, illetőleg a baloldalhoz húzó EPP megegyezett arról, hogy a következő ötéves ciklusban is Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke.”

„A megállapodás tulajdonképpen az utolsó két évben háborús koalícióként működő uniós bizottságnak a megerősítése. Ezt Magyarország nem tudja támogatni, mert nem más, mint a változást akaró és a béke irányába szavazó európai választópolgárok akaratának az elárulása” – szögezte le.

Hozzátette, hogy a csütörtöki uniós csúcson minden tagállami vezetőnek szavaznia kell majd arról, hogy javasolja-e Ursula von der Leyent a bizottság elnökének.

„Végső soron feketén-fehéren ki fog az derülni, hogy ki az, aki a háborúpárti koalíció mellett szavaz, és ki az, aki ellene, továbbá, hogy mely tagállami vezetők látják továbbra is Európa jövőjét a baloldal és a baloldal felé kacsintgató EPP együttműködésében” – mutatott rá Orbán Balázs. Hozzátette: Magyarország ebből a szempontból egy transzparens álláspontot képvisel.

Arra is kitért, hogy szerinte Brüsszelt és az uniós bürokráciát folyamatosan vádolják azzal, hogy nem képes az európai emberek akaratát képviselni. „Egy olyan föderatív, nemzetek feletti szuperstruktúra épül, ami nem az európai állampolgárok, a helyi közösségek érdekeit képviseli” – jelentette ki. Az a véleménye, hogy az uniós tisztségeket betöltő személyek kiválasztási eljárása révén ezek a vádak visszaigazolást is nyernek.

„Valóban beszélhetünk egy komoly legitimációs problémáról, demokráciadeficitről. Az új struktúrában az Európai Bizottság háborúval, a szankciókkal, a versenyképességgel, az uniós külpolitikával és az illegális migrációval kapcsolatos álláspontja nem fog változni, így valószínűsíthető, hogy az európai választópolgárok körében tovább fog nőni az elégedetlenség” – hangoztatta.

Orbán Balázs azt is bejelentette: a július 1-jén induló uniós magyar elnökség egy fontos pontja lesz annak a kezdeményezése, hogy az EU-tagállamok vezetőinek tanácskozása „normális, emberi időben” kezdődjék a jövőben.

Kapcsolódó írásaink