Európai Unió

Magyarország markáns Európa-politikát folytat

Bóka János jelentése szerint jelenleg 122 áthúzódó jogalkotási dossziéval számolnak

Magyarország markáns Európa-politikát folytat, világos európai alternatívát képvisel. Munkánkban ennek az Európa víziónak is tükröződnie kell – mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

Magyarország markáns Európa-politikát folytat
Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter
Fotó: Facebook/Bóka János

Bóka János hangsúlyozta: elnökségként „tisztességes közvetítők leszünk, akik lojálisan együttműködnek valamennyi tagállammal és intézménnyel.”

„Az új intézményi ciklus elején vitát kezdeményezhetünk és irányt mutathatunk számunkra fontos kérdésekben” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarország lehetőségként és kötelezettségként tekint az előtte álló feladatra.

A miniszter az elnökségi munka kapcsán közölte: jelenleg 122 áthúzódó jogalkotási dossziéval számolnak. Ezek közül 55 dossziéban a Tanácsban, 30-35 dossziéban pedig a Tanács és az Európai Parlament közötti tárgyalások során terveznek előre lépni – magyarázta.

Elmondta továbbá, hogy körülbelül 1500 tanácsi munkacsoporti ülést bonyolítanak majd le, 37 formális tanácsülést tartanak Brüsszelben és Luxemburgban. Mindemellett 230 elnökségi rendezvényt szerveznek Magyarországon, köztük 16 informális tanácsülést, egy informális európai tanácsülést és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját – ismertette Bóka János, aki felidézte azt is, hogy Magyarország húsz éve tagja az Európai Uniónak (EU), és 13 évvel ezelőtt már elnökölte az EU Tanácsát.

Kapcsolódó írásaink