Európai Unió

„A 80 milliárdos migrációs büntetés nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlás”

Rétvári Bence kijelentette: Magyarország számára a legfontosabb a külső határok megvédése

Kétnapos tanácskozást tartott a Salzburg Forum keretében kilenc közép-európai ország belügyminisztériuma az ausztriai Laxenburgban, a legfontosabb téma az illegális bevándorlás volt, de szóba kerültek a fegyvercsempészettel és a kiberbűnözéssel kapcsolatos kérdések is – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán.

„A 80 milliárdos migrációs büntetés nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlás”
Rétvári Bence: A 80 milliárdos migrációs büntetés nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlás Magyarországra
Fotó: Facebook/Rétvári Bence

Rétvári Bence – aki jelezte, hogy a tanácskozás második napján részt vett hat balkáni ország belügyi vezetője is – kijelentette: Magyarország számára a legfontosabb a külső határok megvédése.

Hozzátette: egymillió illegális határátlépést akadályoztak meg a magyar rendőrök és határvadászok. A határozott magyar és szerb határvédelmi fellépésnek érezhető hatása volt az illegális bevándorlás visszaszorításában.

Ausztria is visszajelezte – számolt be róla az államtitkár –, hogy az aktívabb szerb fellépés érezhetően csökkentette az Ausztriába érkező migránsok számát, ami ugyanakkor Horvátországban radikálisan megnőtt; kétszer annyi embercsempészt fogtak el, mert az illegális bevándorlók újat kerestek a jobban ellenőrzött szerbiai útvonal helyett.

Új jelenség a balkáni migrációs útvonalon, hogy a rivális embercsempészbandák elrabolják a konkurens bandák által csempészett migránsok csoportjait, és csak váltságdíjért cserébe engedik tovább. Ebből is látszik, hogy milyen kimagasló profitot fölöz le a szervezett alvilág a migrációból – mutatott rá a politikus.

Az illegális bevándorlás nem a szegények választása, mert illegálisan Európába érkezni sokkal többe kerül, mint legálisan – folytatta közleményében Rétvári Bence. Azok érkeznek illegálisan, akik illegálisan is akarnak az EU-ban tartózkodni – fűzte hozzá.

Rétvári Bence felháborítónak nevezte, hogy az Európai Bíróság rekordmagas, 80 milliárd forintos bírságot szabott ki hazánkra. Pedig Magyarország nem tesz mást, „csak betartja a határon a törvényeket és a nemzetközi szerződéseket” – húzta alá.

„Ez nyilvánvalóan politikai nyomásgyakorlás” a migrációs és háborúellenes „politikánk megváltoztatása érdekében. Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk” a jogot az önvédelemhez, a külső határvédelem jogát! – szögezte le.

A migrációs paktum elfogadása hibás út, mert az illegális bevándorlók automatikus szétosztása „migráns mágnesként hat” – állapította meg.

Az EU távolról nézve gyengének látszik, mert még a „saját határait se tudja megvédeni, a saját jogszabályait se tudja betartatni” – vélekedett.

A migráció területén nem a jogszabályok és a hatóságok diktálják az ütemet, hanem az embercsempészek – állapította meg, majd hozzátette: „a brüsszeli vezetők kezéből kicsúszott az irányítás a migráció terén”, ezt sürgősen vissza kellene szerezni, de erre szándék sem látszik sajnos – olvasható Rétvári Bence közleményében.

Kapcsolódó írásaink