Európai Unió

A 7-es cikkely szerinti eljárás politikai kérdéssé vált

Bóka János: Napirenden van a demokrácia védelméről szóló csomag

A 7-es cikkely szerinti eljárás politikai kérdéssé vált az európai parlamenti választási kampányban, és az Európai Unió a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta fel, hogy Magyarországot kulcsfontosságú ügyekben bizonyos álláspont elfogadására kényszerítsék – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden Luxembourgban.

A 7-es cikkely szerinti eljárás politikai kérdéssé vált
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter reméli, hogy az uniós választások után már sikerül a jogállamisági vitát tárgyilagosabbá és konstruktívabbá tenni
Fotó: MH/Török Péter

Bóka János, aki az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán vesz részt, érkezésekor elmondta: reméli, hogy az uniós választások után már sikerül a jogállamisági vitát tárgyilagosabbá és konstruktívabbá tenni.

A keddi tanácsülésen napirenden van a Magyarországgal szembeni 7-es cikkely szerinti eljárás, és a miniszter szerint folytatódik az az általános eszmecsere, amely az eddigi meghallgatásokat jellemezte. Mint mondta, az elkövetkező időszaktól azt várja, hogy „elhallgatnak azok a hangok, amik bizonyos tárgyalási állásponttól tették függővé a 7-es cikkely eljárás folytatását”.

„Azt nem hiszem, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás lényege megváltozna, ez továbbra is egy politikai természetű folyamat marad, amit Magyarországgal szemben nyomásgyakorlásra fognak felhasználni bizonyos politikai kérdésekben, de talán az a fajta erős retorika és az a konfliktuskereső hozzáállás, ami jellemezte ezt az eljárást, enyhülni fog a jövőben” – jelentette ki.

Bóka János közölte továbbá, hogy az elkövetkező időszakban az EU-ban stratégiai vitákat fognak folytatni a következő intézményi ciklus szempontjából rendkívül fontos szakpolitikai területekről, és a július 1-jén kezdődő uniós magyar elnökség fogja ezeket a vitákat irányítani.

Hozzátette, hogy a keddi luxemburgi tanácsülésen napirenden van a demokrácia védelméről szóló csomag, a miniszterek irányadó vitát fognak tartani a harmadik országok nevében végzett érdekképviselet átláthatóságáról szóló irányelvről. „Magyarország is egyetért azzal az állásponttal, hogy az Európai Unió választási folyamatába való rosszindulatú beavatkozás nem kívánatos. Ezt a dossziét a magyar elnökség tovább fogja vinni” – mondta.

Kapcsolódó írásaink