Európai Unió

Mi mást akarhatna Von der Leyen, mint több pénzt és hatalmat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagyobb személyes ellenőrzést szeretne az uniós kiadások egyharmada, azaz négyszázmilliárd eurónyi összeg felett – közölte a Politico a birtokába került bizalmas irat alapján.

Mi mást akarhatna Von der Leyen, mint több pénzt és hatalmat
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újrázni kívánó elnöke több pénzt és hatalmat akar
Fotó: AFP/Karim Sahib

A dokumentum szerint a felzárkóztatási programokat a jövőben közvetlenül Von der Leyen és munkatársai felügyelhetik és irányíthatják. Az úgynevezett kohéziós politikát jelenleg a bizottság régiókért felelős osztálya irányítja, az egyes országok helyi szerveivel együttműködve.

A tervezett reform miatt az érintett országok képviselői attól tartanak, a jövőben az eddigieknél kevesebb pénz jut nekik; az említett dokumentum szerint több mint száz helyi szerv ezért hatalomátvétellel vádolta meg az EB vezetőjét, azt állítva, hogy „a kohéziós politika veszélyben van” – olvasható a Mandiner hírösszefoglalójában.

A bizottság újrázni kívánó elnöke nem tagadta, mire készül, sőt egyenesen azt állította, hogy „nagyon ragaszkodik a kohéziós politikához”.

A Politico arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő ötéves ciklusban kevesebb pénz juthat a dél- és kelet-európai régiók környezetvédelmi és közlekedési infrastrukturális, illetve szociális programjaira.

A tervezett „reformmal” összesen mintegy 700 milliárd euró fölött nyerne szorosabb ellenőrzést Von der Leyen.

Kapcsolódó írásaink