Európai Unió

Jön a csendes-óceáni „NATO”?

Az EU biztonsági és védelmi partnerséget kíván kötni Japánnal és a Koreai Köztársasággal, figyelembe véve többek között az Oroszország és a KNDK által a közelmúltban aláírt átfogó stratégiai partnerségi szerződést, valamint a romló globális helyzetet. Erről a Nikkei számolt be.

Jön a csendes-óceáni „NATO”?
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök összefogása miatt az EU úgy érzi, be kell avatkoznia az ázsiai ügyekbe
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

Az európai vállalatokkal való együttműködésnek köszönhetően Japán fejlesztheti védelmi technológiáját, csökkentheti gyártási költségeit és bővítheti felszereléseinek értékesítési csatornáit – írta az újság.

Az uniós partnerség lehetőséget ad arra, hogy a japán és dél-koreai hadiipari vállalatokkal megteremtsék az együttműködés alapját, és segítsék a közös fejlesztéseket.

A két fél olyan területeken is fontolóra veszi majd az együttműködést, mint az űrkutatás, a kiberbiztonság, a dezinformáció elleni küzdelem és a tengeri biztonság megerősítése. A Japánnal való partnerség várhatóan magában foglalja a nukleáris leszerelés és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása terén folytatott együttműködést.

A felek várhatóan 2024 végéig fogadnak el egy úgynevezett „eszközt”. Ez tartalmát tekintve hasonló lehet például a Norvégiával fennálló partnerségi kapcsolathoz. Japán és Dél-Korea lesznek az első ázsiai országok, amelyek ilyen partnerséget kötnek az EU-val.

Kapcsolódó írásaink