Külföld

Oroszország és Észak-Korea megállapodott az agresszió elleni kölcsönös segítségnyújtásban

Moszkva támogatja Phenjan azon szándékát, hogy megvédje biztonságát és szuverenitását az esetleges nyugati agresszióval szemben

Moszkva és Phenjan ígéretet tett arra, hogy segítik egymást a külföldi agresszióval szemben – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban tett látogatása során, számol be az Oroszhierk.hu.

Oroszország és Észak-Korea megállapodott az agresszió elleni kölcsönös segítségnyújtásban
Putyin megérkezett az észak-koreai fővárosba
Fotó: AFP/Pool/Sergei Karpukhin

Putyin és Kim Dzsongun találkozójuk során stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá. A megállapodás a jövőbeni együttműködés útiterveként szolgál majd minden területen, a kulturális és turisztikai kapcsolatoktól kezdve a kereskedelemig, a gazdasági kapcsolatokig és a biztonságig – mondta az orosz elnök, aki „valóban áttörésnek” nevezte a megállapodást.

„Az átfogó partnerségről szóló dokumentum, amelyet ma írtunk alá, egyebek mellett kölcsönös segítségnyújtásról rendelkezik abban az esetben, ha valamelyik résztvevő ellen agresszió történik” – tette hozzá az elnök.

Moszkva támogatja Phenjan azon szándékát, hogy megvédje biztonságát és szuverenitását az esetleges nyugati agresszióval szemben, amelyhez joga van – mondta Putyin. Az ország az Egyesült Államokat és szövetségeseit tartja felelősnek a térségben növekvő feszültségekért – tette hozzá.

„A túlhasznált nyugati propagandatrópusok már nem tudják elrejteni agresszív geopolitikai szándékaikat, beleértve Északnyugat-Ázsiát is” – mondta Putyin.

Putyin megjegyezte, hogy a nyugati országok fejlett fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és zöld utat adtak Kijevnek, hogy csapást mérjen Oroszországra. Ilyen körülmények között „Oroszország nem zárja ki a katonai együttműködés fejlesztését a KNDK-val a ma aláírt dokumentum alapján”.

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Észak-Koreára kivetett „határozatlan idejű korlátozó rendszert”, amely fegyverembargót is tartalmaz, mint „az USA által megrendezettet”, és annak felülvizsgálatát sürgette.

Az orosz elnök korábban figyelmeztette a Nyugatot Kijev azon törekvése miatt, hogy az adományozott fegyverekkel mélyen Oroszországon belül támadásokat hajtson végre. Ha ez megtörténne, Moszkva hasonló típusú fegyvereket küldhetne a Nyugat ellenségeinek, akik azokat az Egyesült Államok és szövetségesei katonai eszközeinek támadására használhatnák – mondta a hónap elején.

Phenjan „objektív és kiegyensúlyozott” álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és látja annak alapvető okait, amely Észak-Korea függetlenségét és szuverenitását bizonyítja – mondta Putyin. A két ország egy véleményen van abban is, hogy támogatják „az igazságosabb és demokratikusabb, többpólusú világot”, amelynek fel kell váltania a korábbi Nyugat-központú rendszert.

„Továbbra is ellenezni fogjuk a fojtogató szankciók bevezetését, amelyeket a Nyugat a politikában, a gazdaságban és más területeken való hegemóniája fenntartásának eszközévé tett” – fogadkozott az elnök.

Putyin felidézte az Észak-Koreával folytatott orosz együttműködés hosszú múltját, és emlékeztetett arra a szerepre, amelyet a Szovjetunió a második világháború alatt a császári Japán elleni harcban, valamint a koreai polgárháborút követő újjáépítési erőfeszítésekben játszott, amely a Koreai-félszigetet két rivális között osztotta fel. Moszkva volt az a fél, amellyel Phenjan 75 évvel ezelőtt aláírta első nemzetközi megállapodását – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink