Külföld

Itt az amerikai válasz az orosz–észak-koreai tárgyalásokra

Az orosz vezető június 18-19-én állami látogatást tett Észak-Koreában

Az amerikai USS Theodore Roosevelt nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó megérkezett a dél-koreai Busan kikötőjébe, válaszul az Oroszország és a KNDK közötti fokozott együttműködésre – jelentette a Yonhap hírügynökség, amiről a ria.ru is írt.

Itt az amerikai válasz az orosz–észak-koreai tárgyalásokra
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongün kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást
Fotó: AFP/KNS/KCNA/STR

„A USS Theodore Roosevelt (CVN-71) amerikai hadihajó szombaton megérkezett a délkeleti Busan városának haditengerészeti kikötőjébe - közölte a haditengerészet – az Észak-Koreából érkező növekvő fenyegetésekkel szembeni erődemonstráció részeként, amelyet a KNDK Oroszországgal való katonai együttműködésének elmélyülése okoz” – hangsúlyozta a kiadvány.

A repülőgép-hordozót a Halsey és a Daniel Inouye amerikai rombolók kísérik. Az Egyesült Államok hadihajója a tervezett hadgyakorlatok megtartására is érkezett, amelyeken az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea június végén vesz részt.

Mindez a Phenjan és Moszkva közötti együttműködés további erősödésétől való félelmek közepette történik Vlagyimir Putyin elnök KNDK-ban tett állami látogatását követően.

Az orosz vezető június 18-19-én állami látogatást tett a KNDK-ban. Moszkva és Phenjan a Vlagyimir Putyin elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között a két ország küldöttségeinek részvételével folytatott megbeszéléseket követően átfogó stratégiai partnerségi szerződést, az egészségügy, az egészségügyi oktatás és a tudomány terén folytatott együttműködésről szóló megállapodást, valamint a két ország határán, a Tumannaja folyón átívelő közúti híd építéséről szóló megállapodást kötött. Putyin a megbeszélések után kijelentette, hogy nem zárja ki a katonai és műszaki együttműködést a KNDK-val.

Kapcsolódó írásaink