Európai Unió

A csehek külön utakon járnak

Kilépnek az európai pártcsaládjukból

Kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom – jelentette be Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ANO elnöke pénteken prágai sajtótájékoztatóján.

A csehek külön utakon járnak
Andrej Babis, ANO elnöke bejelentette a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból is
Fotó: AFP/Michal Cizek

Babis szerint ezekben a csoportosulásokban az ANO már nem tudja megfelelően teljesíteni programját.

A júniusi európai választásokon az ANO hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. Már folynak a tárgyalások arról, hogy az ANO melyik frakcióban folytatja munkáját. A döntés várhatóan két héten belül megszületik.

„Azzal indultunk a választásokon, hogy harcolni fogunk az illegális migráció ellen, és megpróbáljuk megváltoztatni az európai ipart és mezőgazdaságot pusztító Green Dealt, amely országunk lakosságára is negatív hatást gyakorol. Az eddigi tárgyalások alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a Renew és az ALDE véleménye eltér az ANO mozgalom véleményétől” – mondta újságíróknak a volt miniszterelnök.

Úgy látja, hogy a Renew Europa és az ALDE a föderatív Európa híve, szeretnék megerősíteni Brüsszelt és elnyomni az Európai Unió közepes és kis tagállamait, nemzeti identitásukat, kultúrájukat, megszüntetnék a tagállamok vétójogát, bevezetnék a nemzetek feletti jelöltek rendszerét az EP-ben, és nem akarják a zöldmegállapodás nagyobb arányú módosítását sem.

„Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) számunkra biztosan nem megoldás, a frakcióban más cseh pártoknak súlyos szavuk van, az ECR nem a mi választásunk. Nem kizárt, hogy egy új frakció is születik” – szögezte le Andrej Babis.

Az ECR-ben foglalnak helyet a cseh kormánykoalícióban részt vevő Polgári Demokratikus Párt (ODS) európai parlamenti képviselői, míg az ANO a cseh ellenzék vezető ereje.

Kapcsolódó írásaink