Európai Unió

Charles Michel: Nem született megállapodás az uniós intézmények vezető tisztségeiről

Hétfő este első alkalommal ült össze az Európai Tanács az európai parlamenti választások után

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek nem hivatalos munkavacsoráján nem született politikai megállapodás az uniós intézmények – az Európai Tanács, az Európai Bizottság – vezetőinek és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben kedd hajnalban.

Charles Michel: Nem született megállapodás az uniós intézmények vezető tisztségeiről
Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az európai vezetők 2024. június 17-i brüsszeli informális találkozója végén nyilatkozatában kiemelte, nem született politikai megállapodás az uniós intézmények vezetőinek és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről
Fotó: AFP/Hans Lucas/Diego Ravier

Charles Michel az éjszakába nyúló megbeszélés végén újságíróknak nyilatkozva közölte: noha megállapodás nem született az uniós csúcsvezetők személyéről, a soron kívüli munkavacsora jó alkalom volt a véleménycserére, az európai parlamenti választások eredményének áttekintésére és a tagállami vezetők hivatalos, jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcstalálkozójának előkészítésére.

Az informális találkozó célja nem az, hogy döntés szülessen a vezető pozíciókról, hanem az, hogy „mélyreható eszmecserét” folytasson a jelöltekről – mondta.

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: a következő héten további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspontok közeledjenek, ugyanis a június 28. és 29. közötti EU-csúcson szükséges döntést hozni az uniós csúcsvezetők személyéről és előrehaladást kell elérni az Európai Unió stratégiai menetrendjéről, arról, hogy az EU milyen irányvonalat és célokat kövessen a 2024–2029-es időszakban.

Információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi. Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Az Európai Bizottság elnökéről szóló végleges javaslatot Charles Michel az Európai Parlament (EP) elé terjeszti majd, ahol az EP-képviselők abszolút többségének, azaz a 720 tagú EP-ből legalább 361 képviselőnek a szavazata kell a jelölt megválasztásához. Sikeres jelölés esetén az EP a július 16-án kezdődő strasbourgi plenáris ülésén szavazhat.

Kapcsolódó írásaink