Külföld

EU-csúcs: Megkezdődött a tagállami vezetők informális munkavacsorája

Hétfőn első alkalommal ül össze az Európai Tanács az európai parlamenti választások után

Megkezdődött hétfőn kora este a tagországok vezetőinek soron kívüli munkavacsorája Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézményének, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

EU-csúcs: Megkezdődött a tagállami vezetők informális munkavacsorája
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Robert Golob szlovén (b) és Andrej Plenkovic horvát (b3) kormányfő társaságában az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én. Mellettük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b4), Luís Montenegro portugál (b5) és Alexander De Croo belga miniszterelnök (b6), valamint Peter Pellegrini szlovák elnök (b7)
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A mostani informális vacsorán elfogadott javaslatokat az állam- és kormányfők a jövő hét második felében tartott hivatalos uniós csúcson véglegesítik majd. A döntést nyolc tagállam vagy az európai népesség 35 százalékát képviselő kormány- és államfők akadályozhatják meg.

A hétfői munkavacsorán elfogadni tervezett politikai megállapodás elmaradása esetén a vezetők a következő EU-csúcson folytatják az egyeztetéseket.

Az Európai Bizottság elnökéről szóló, végleges javaslatot Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament (EP) elé terjeszti majd, ahol az EP-képviselők abszolút többségének, azaz a 720 tagú EP-ből legalább 361 képviselő szavazata kell a jelölt megválasztásához. Sikeres jelölés esetén az EP a július 16-án kezdődő, strasbourgi plenáris ülésén szavazhat.

Információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi.

A Charles Michel vezette Európai Tanács élére Antonio Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A tagállamok vezetői amellett, hogy kik vezessék az uniós intézményeket, olyan kérdésekben is egyeztetnek hétfőn, mint a következő öt év politikai céljai, valamint a védelem és a gazdaság versenyképessége.

Kapcsolódó írásaink