Európai Unió

9,5 milliós pályázat a független uniós hírek terjesztésére

A nyertesek teljes szerkesztői függetlenség mellett működnek majd

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

9,5 milliós pályázat a független uniós hírek terjesztésére
Európai unió zászló
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az uniós bizottság közleménye szerint az első pályázati felhívás útján az EU két olyan projektet fog finanszírozni, amelyek legalább hat uniós nyelven terjesztenek digitális tartalmakat.

A felhívás médiaszervezeteknek és technológiafejlesztőknek szól, ők kaphatnak támogatást digitális hírek gyártásához és közléséhez. A cél az, hogy növekedjen a digitális formátumú, független beszámolók száma, és így az olvasók az online hírtartalmak széles választékából válogathassanak – írták.

A második pályázati felhívás célja egy olyan projekt finanszírozása, amely hanganyagok, például hírösszefoglalók, riportok, dokumentumműsorok, magazinműsorok és beszélgetős műsorok előállítására összpontosít. A felhívás célcsoportját a hírmédia és különösen a hangformátumra szakosodott médiaorgánumok jelentik.

A pályázat célja, hogy minél több embert érjenek el a független forrásból származó, akár határokon átnyúló audiotartalmak, és ezáltal a tagállamok lehető legtöbb állampolgára hallgathassa őket, különösen azokban az országokban, ahol kevés információ érhető el az uniós ügyekről – írták.

A forrásokról az Európai Bizottság a két pályázati felhívás eredményei alapján dönt majd. A pályázati felhívások ötmillió eurót irányoznak elő a digitális híradásokra és 4,5 millió eurót a hanganyagokra. A nyertesek teljes szerkesztői függetlenség mellett működnek majd – írták.

A pályázatok leadásának határideje szeptember 19.

Kapcsolódó írásaink