Európai Unió

Tuzson Bence: A migráció kérdésében nem lehet meghátrálni

„Brüsszel nyomást helyez Magyarországra”

A migráció kérdésében nem lehet meghátrálni, Magyarország az Európai Unió Bíróságának 200 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) büntetése ellenére sem fog meghátrálni, és olyan megoldást fog keresni, amely jobban fog fájni Brüsszelnek, mint a bírság Magyarországnak – jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken Luxembourgban.

Tuzson Bence: A migráció kérdésében nem lehet meghátrálni
Tuzson Bence: A migráció kérdésében nem lehet meghátrálni
Fotó: Facebook/Tuzson Bence

Tuzson Bence az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácskozása szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Brüsszel nyomást helyez Magyarországra, a migráció kérdésében ugyanis olyan mértékű büntetést kapott, amit még soha nem róttak ki szinte egyetlen európai uniós tagállamra sem. Még sosem volt példa arra, hogy egy ország a migráció kérdése miatt nyolcvanmilliárd forintnak megfelelő bírságot kapjon. Ez teljesen elfogadhatatlan, vállalhatatlan, és szembe megy a magyar alkotmányos szabályokkal is. Noha az ítélet ellen nincsen helye fellebbezésnek, Magyarországnak erre feltétlenül választ kell majd adnia – közölte.

„A migráció nem a pénzről szól, hanem a jövőnkről, a gyerekeink jövőjéről” – fogalmazott a tárcavezető, majd hozzátette: abban a kérdésben tehát, hogy migránsokat beengednek-e Magyarországra, hogy a Soros-terv szerint feltöltenék migránsokkal Európának ezt a részét, „nem engedünk, bármilyen kényszer van rá” – húzta alá.

„Még, ha egy Soros által vezérelt bíróság ilyen döntést is hoz, akkor sem fogunk ebben a kérdésben engedni” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A luxembourgi tanácsülés témáit sorolva az igazságügyi miniszter közölte: a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban Magyarország nemrég olyan szabályozást fogadott el, amivel megszüntette az elévülési időt.

Az európai uniós javaslattal kapcsolatban, hogy növekedjen az elévülési idő ezekkel a bűncselekmények esetében, még nincs konszenzus a tagállamok között. Noha vannak olyan országok, melyek nem akarják emelni az elévülési időt, Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van ebben a kérdésben. Az, hogy minden gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekmény esetében Magyarország eltörölte az elévülési időt, „unikális Európában” – emelte ki.

Az úgynevezett szülői jogállás kérdésében folytatott tanácsi vitával kapcsolatban az igazságügyi miniszter azt mondta, a tagállamok asztalára került javaslat veszélye az, hogy „fel akarja oldani a család fogalmát”. Mindenkit, aki valamilyen formában elismert családon belül él az unióban, azt szülőként kellene elismeri az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is. Ez Magyarország számára elfogadhatatlan – jelentette ki.

„A harcot folytatjuk. Nem lehet az, hogy a magyar alkotmánnyal szemben bármilyen más családot el tudjunk képzelni, mint az anyát, az apát és a gyermeket” – szögezte le Tuzson Bence.

Kapcsolódó írásaink