Európai Unió

Tuzson Bence: Szlovákia támogatja a magyar uniós elnökség célkitűzéseit

Elmondása szerint Európa bezárkózó politikát folytat, pedig a fejlődés garanciája az, ha gazdaságilag nyitott marad

Szlovákia és Magyarország egyetért abban, hogy a következő időszakban a békének és a biztonságnak kell az Európai Unió prioritásává válnia, és meg kell állítani az Európában kialakult, háborús pszichózist – tájékoztatta az MTI-t Tuzson Bence igazságügyi miniszter a szlovák hivatali kollégájával, Boris Suskóval a szlovákiai Bazinban tartott csütörtöki egyeztetését követően.

Tuzson Bence: Szlovákia támogatja a magyar uniós elnökség célkitűzéseit
Tuzson Bence igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Tuzson Bence

Tuzson Bence a szlovák miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatban telefonon elmondta: átmenetileg ugyan nem lehet számítani a szlovák kormányfőre a támadás után, de bíznak mielőbbi felépülésében.

Szlovákiát Magyarország fontosabb szövetségesének nevezve a miniszter kiemelte: a pozsonyi vezetés egyetért hazánkkal a legfontosabb európai kérdésekben, a magyar kormány ezért fontosnak tartja, hogy ez a szövetség tovább tudjon működni.

Elmondása szerint szlovák kollégájával egyetértettek abban, hogy a következő időszakban a békének és biztonságnak kell az Európai Unió legfontosabb prioritásává válnia, és meg kell állítani az Európában kialakult háborús pszichózist. Ennek módja a következő uniós választás, amely eldöntheti, hogy Európa a béke vagy a háború irányába megy tovább – emelte ki.

Magyarország júliusban kezdődő féléves uniós soros elnökségéről szólva elmondta: tájékoztatta szlovák kollégáját a magyar elnökség célkitűzéseiről, amelyekkel az egyetértett. A soros elnökség elsődleges feladatának azt nevezte, hogy az Európai Unió az ideológiai vagy meghatározhatatlan jogállamisági kérdések helyett konkrét ügyekkel foglalkozzon, mint például a versenyképesség. Rámutatott, hogy Európa az utóbbi időszakban egyre inkább lemaradt Kína és az Egyesült Államok mögött, de ennek ellenére mégsem foglalkozik ezzel a jogi szempontból is komoly kérdéssel.

Szlovákia egyetért a magyar célkitűzésekkel Európa jogi versenyképességének megerősítése tekintetében, és támogatja azokat – hangsúlyozta. Az uniós jogszabályokra kitérve elmondta: meglátása szerint tartalmilag jobb, de kevesebb számú szabályt kell alkotni Európában, és olyan közös jogi nyelv kialakítását sürgette, amely segíti az üzleti kapcsolatokat.

Elmondása szerint Európa bezárkózó politikát folytat, pedig a fejlődés garanciája az, ha egy gazdaságilag nyitott, jól működő és jól együttműködő Európáról beszélünk – mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink