Európai Unió

Horvát elnök: Az EU-t a nagyok találták ki, hogy pénzt keressenek

A tőle megszokott szókimondással beszélt az Európai Unióról Zoran Milanović elnök kedden Ludbregben, ahol keményen beszólt az unió magországainak, és Magyarországról is elmondta a véleményét a Jutarnij tudósítása szerint.

Horvát elnök: Az EU-t a nagyok találták ki, hogy pénzt keressenek
Zoran Milanovic horvát elnök
Fotó: AFP/Anadolu/Umeys Sulejman

A politikus többek között arról beszélt, hogy a fukarságukról híres északi tagállamok használják bátran az euróikat, „mert az nem örök”.

„Hamarosan egyre kevesebb lesz belőle: az Európai Unió egy olyan rendszer, amelyet a nagyok találtak ki a demokrácia terjesztése érdekében, bár a demokráciáknak lehetnek különféle formái. Amíg Magyarországon nem izzítják be a tankokat, nem érdekel, hogy hogyan élnek a magyarok; hogyan kell keresztet vetniük és milyen cipőt kell viselniük, sem az, hogy mit akarnak tanítani a gyerekeiknek az iskolákban, amíg nem gyűlöletre nevelik őket” – fogalmazott.

Aztán hozzátette: „Ez az Európai Unió azért jött létre, hogy a nagyok együtt maradhassanak és pénzt kereshessenek, és nekünk annyi marad, amennyi. A különbség közöttünk és a gazdagabbak között örökre fennmarad.”

Kapcsolódó írásaink