Európai Unió

Az uniós vezetők ismét hűséget fogadtak Ukrajnának

A Politico értesülése szerint Magyarország blokkolta az eredeti nyilatkozatot

Továbbra is egységesek maradunk, és hűek leszünk ígéretünkhöz, hogy támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges, mindezt tesszük az ukrán népért, az európai békéért és biztonságért, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi rend érvényesüléséért – írta pénteken közzétett közös sajtóközleményében Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke. A Politico értesülése szerint Magyarország blokkolta az eredeti nyilatkozatot

Az uniós vezetők ismét hűséget fogadtak Ukrajnának
Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója alkalmából az uniós vezetők aláhúzták: „ez a tragikus évforduló Oroszország Ukrajnával szembeni, a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát nyilvánvalóan sértő, teljes körű agressziós háborújának évfordulója. Két év erőszak, brutalitás, terror és pusztítás. Soha nem fogjuk elfelejteni a támadás kezdete okozta megrázkódtatást, a borogyankai, bucsai, mariupoli események borzalmait.”

A vezetők hangsúlyozták: a folyamatos atrocitások és szenvedések ellenére Ukrajna szilárdan ellenáll, a hősies ukrán nép bátorsággal és elszántsággal védi hazáját, és harcol szabadságáért, a közös európai értékekért.

„Oroszország és vezetése kizárólagos felelősséggel tartozik ezért a háborúért és annak globális következményeiért, valamint az elkövetett súlyos bűncselekményekért. Továbbra is eltökéltek vagyunk abban, hogy felelősségre vonjuk őket, többek között az agresszió bűntettéért is” – olvasható a közleményben.

2024-2027 közötti időszakra szóló, 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy újjáépítse gazdaságát és társadalmát, modernizálja intézményeit, valamint megszilárdítsa a demokráciát és a jogállamiságot - hangsúlyozták.

Közleményükben megerősítették, hogy az EU továbbra is foglalkozik Ukrajna sürgető katonai és védelmi szükségleteivel. „Uniós szinten példátlan intézkedéseket hoztunk az európai védelmi ipari termelés felfuttatása érdekében. A jövőbeni biztonsági kötelezettségvállalásokon is dolgozunk, amelyek segítenek Ukrajnának az önvédelemben, ellenállni a destabilizációs törekvéseknek és elrettenteni az agresszív cselekményeket – hangoztatták.

Az EU készen áll arra, hogy fokozza az Oroszországra gyakorolt nyomást, az orosz háborús kapacitások gyengítése érdekében - hangoztatták az uniós vezetők. Hozzátették: az EU lépéseket tesz annak érdekében is, hogy a zárolt orosz vagyonból származó rendkívüli bevételeket Ukrajna támogatására fordítsák.

Az uniós vezetők hangsúlyoztak: támogatják az igazságos, tartós, és a nemzetközi jog elvein alapuló ukrajnai békeformulát, valamint egy globális békecsúcsra irányuló valamennyi erőfeszítést.

Magyarország blokkolta az eredeti nyilatkozatot

A Politico értesülése szerint, amit a mandiner.hu vett észre Magyarország blokkolta azt a nyilatkozatot, amely az egész EU „megingathatatlan” támogatását ígérte Ukrajnának. A nyilatkozatot eredetileg Charles Michel, az Európai Tanács elnökének hivatala készítette. Azonban péntek délután egy tájékoztató e-mailt kellett kiküldeniük egy változásról a tagállamoknak.

A lap értesülése szerint a levél hangsúlyozta, hogy az uniós vezetők közötti „konszenzus hiányában” a nyilatkozatot Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola, az Európai Parlament vezetője nevében küldik csak el.

Két a Politiconak nyilatkozó, és névtelenségüket kérő diplomata szerint Magyarország blokkolta a nyilatkozatot.

Kapcsolódó írásaink