Európai Unió

Brüsszel több pénzt követel a tagállamoktól, de a jussunkat nem adja oda

Még csak három év telt el az unió hétéves költségvetéséből, és Brüsszel máris újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint a brüsszeli bürokráciának mindenek előtt ki kell fizetnie a tagállamoknak a nekik jogosan járó forrásokat – közölte a frakció.

Brüsszel több pénzt követel a tagállamoktól, de a jussunkat nem adja oda
Deli Andor fideszes EP-képviselő
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén a képviselők a 2024. évi uniós költségvetéshez kapcsolódó parlamenti álláspontról vitáztak. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője ennek kapcsán megjegyezte, a parlament elé tárt javaslat jelen formájában valószínűleg az egyik legrövidebb életű uniós költségvetési előterjesztés lesz, hiszen teljes egészében a hétéves keretköltségvetés felülvizsgálatának sikerétől függ.

A politikus szerint nagyon kétséges, hogy miként sikerül majd a tagállamokat újbóli több tíz milliárdos befizetésekre rávenni. Itt nem csak az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagról van szó, hanem a helyreállítási források miatt felvett hitelek megnövekedett kamatköltségeinek fedezéséről is, de ide tartoznak a migrációhoz kapcsolódó kiadások és a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére szánt pénzek is – mutatott rá a képviselőcsoport közleménye szerint.

Azt is kiemelte, hogy Magyarország eddig egyáltalán nem részesedett a covidjárvány utáni helyreállítási forrásokból, felfüggesztették a kohéziós kifizetéseket, és csupán egy-két százalékát térítették meg annak a majdnem 2 milliárd eurónak, amit hazánk a külső határok védelmére költött. Ilyen körülmények között sem politikailag, sem gazdaságilag nem várható el, hogy Magyarországot az uniós költségvetésbe történő újabb befizetésekre kényszerítsék.

Kapcsolódó írásaink