Európai Unió

Oltalom alá került a Lajta sajt

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta a „Terres du Midi” francia bor, a „Terras da Beira” portugál bor és a „Lajta sajt” magyar sajt felvételét az oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ) nyilvántartásába, valamint a „Schouwen-Duivenland” holland elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.

Oltalom alá került a Lajta sajt
Lajta sajt
Fotó: Európai Bizottság

A „Terres du Midi” csendes vörös, rozé és fehér borokat takar. A Dél-Franciaországban, a Földközi-tenger partján található Terres du Midi Aude, Gard, Hérault és Pyrénées-Orientales megyékre, valamint számos Lozère településre terjed ki. Az alacsony termőképességű talajok ideálisak a szőlőtőkék számára, lehetővé téve számukra, hogy mélyen gyökerezzenek. A mediterrán éghajlat hatása a száraz, alacsony termőképességű talajokra kedvező a változatos szőlőfajták telepítésének.

A „Terras da Beira” borokat három kategóriába sorolják: bor, pezsgő és gyöngyöző bor. A Terras da Beira földrajzi terület a Castelo Branco körzet összes településének összes plébániáját és a Guarda körzet néhány települését lefedi. Portugália legmagasabban fekvő szőlőtermő vidéke, 300-750 méteres tengerszint feletti magasságban telepített szőlővel. Egyrészt a talaj és az éghajlat, másrészt a régió szőlőfajtái közötti kapcsolatból olyan borok születnek, amelyek jellegzetes tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket ásványosság, sav és frissesség jellemez.

A „Lajta sajt” tehéntejből készült, zsíros, sós, enyhén puha és porózus sajt, amelyet Brevibacterium lenbőrös flórával két hétig érlelnek. A fő érési mikroflóra természetesen szaporodik. A Lajta sajt jellegzetes aromás illatú és ízű sajátos érlelőflórájának köszönhetően. Az enyhén lágy sajt vörösessárga színű, szájban morzsolódik, vágási felülete porózus. Az érlelt sajt textúrája valahol a lágy és félkemény sajtok között van. Győr-Moson-Sopron megye Északnyugat-Magyarország hagyományos tejtermelő vidéke. A Lajta sajt nevét a Mosoni Dunába Mosonmagyaróvárnál torkolló, az Alpok északkeleti utolsó vonulataiból eredő Lajta folyóról kapta. Mosonmagyaróvár belvárosában több ágra szakad, ez adja a város víziváros jellegét.

A „Schouwen-Duiveland” borok két kategóriába sorolhatók: minőségi bor és minőségi pezsgő. A „Schouwen-Duiveland” földrajzi terület Schouwen-Duiveland teljes szigetét lefedi. A terület különlegessége, hogy az Északi-tenger peremén víztől körülvett szigetről van szó, sós széllel, több napsütéssel és mészkőben gazdag homokos-agyagos talajjal. Ezek a természeti tényezők a régióban alkalmazott termesztési és borkészítési módszerekkel, valamint a helyi viszonyoknak leginkább megfelelő fajtaválasztással együtt hozzájárulnak a borok minőségéhez, és adják a borok különleges jellemzőit: kifejezett frissességet és ásványosságot.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzések listája megtalálható az eAmbrosia adatbázisban. További információ elérhető online a következő címen: Minőségi rendszerek és a GIView-n.

Kapcsolódó írásaink