Európai Unió

Fidesz: Nem adjuk a tagállami vétójogot!

Az Európai Parlament plenáris ülésén tárgyalta és szavazott a harmadik országok által alkalmazott gazdasági kényszerítésről szóló jelentésről. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kifejtette, hogy Magyarország érdeke a nyitott világkereskedelem és a tagállami érdekeket figyelembe vevő kereskedelempolitika.

Fidesz: Nem adjuk a tagállami vétójogot!
Schaller-Baross Ernő
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szabadkereskedelem mellett Európa önvédelme is fontos, az Európai Uniónak meg kell tudnia védeni saját gazdasági érdekeit egy harmadik ország esetleges nyomásgyakorlása esetén – hangsúlyozta a Fidesz politikusa.

Schaller-Baross Ernő kiemelte, hogy az új, gazdasági kényszerítés elleni védelemről szóló rendelet kiszolgáltatott helyzetbe hozza az EU-t harmadik országokkal szemben. Beszélt arról is, hogy az európai piacvédelem álcája mögé bújva a tagállami érdekvédelem utolsó bástyáját jelentő külügyi vétó felszámolását célozza.

„A javaslat kulcsa, hogy a szerződések szerint az unió a közös kereskedelempolitika területén kizárólagos hatáskörrel rendelkezik. Az új rendelet ezt a területet akarja kibővíteni azért, hogy az EU kizárólagosan, a tagállamok megkérdezése nélkül dönthessen olyan kérdésekben, mint a külügyek és a szankciós politika. Ez a tagállamok megkerülése, a nemzeti hatásköröket súlyosan csorbító intézkedés, a szerződéseink megkerülése!” – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.

Kapcsolódó írásaink