Európai Unió

Változatlanul pazarolja az élelmiszert az EU

A háztartási hulladék nem mindig csak „szemét”

Az egy főre jutó élelmiszer-pazarlás az EU-ban 2021-ben változatlan maradt: lakosonként körülbelül 131 kilogramm élelmiszer ment kárba a tagországokban. Az EU-ban összesen 58,4 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, amely ehető és nem ehető részeket is tartalmazott – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból.

Változatlanul pazarolja az élelmiszert az EU
Az EU-ban a teljes élelmiszer-hulladék mennyiségének 54 százaléka a háztartási hulladékból jön össze
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Felix Kästle

Az élelmiszer-hulladék a lenyelésre szánt élelmiszer részeiből (ehető élelmiszer) és a nem lenyelésre szánt élelmiszer részeiből (ehetetlen élelmiszer) áll. Élelmiszer-hulladéknak tekinthető minden olyan élelmiszer, amely ilyen körülmények között hulladékká vált: bekerült az élelmiszer-ellátási láncba, majd eltávolították vagy kidobták az élelmiszer-ellátási láncból, vagy a végső fogyasztási szakaszban végül hulladékként feldolgozásra szánják.

x
Az élelmiszer és velejárói
Fotó: dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Gerald Matzka

Az Eurostat számai szerint az összes gazdasági csoport „szemete” közül a háztartási hulladék tette ki a legtöbbet: a teljes élelmiszer-hulladék mennyiségének 54 százaléka, ami lakosonként 70 kilogrammnak felel meg. A fennmaradó 46 százalék az élelmiszer-ellátási láncban felfelé keletkezett hulladék: 21 százalék a maga 28 kilogrammjával az élelmiszer- és italgyártás csoport, 9 százalék az 12 kilogramm, amit az éttermek és vendéglátóipari szolgáltatások kidobnak, 11 kilogrammal 9 százaléknyi az elsődleges termelés és 7 százalék a kiskereskedelmi csoport „szemete”, 9 kilogrammal.

Élelmiszer-hulladékok aránya az EU-ban 2021-ben
Élelmiszer-hulladékok aránya az EU-ban fő gazdasági ágazatok szerint, 2021
Ábra: Eurostat

Ez az információ az EU-ban az élelmiszer-hulladék mennyiségének első célzott statisztikai nyomon követése alapján adódott, tevékenységi ágazatonként a NACE Rev. 2 besorolás és háztartások szerint. A fogyasztói élelmiszer-pazarlás kezelése tehát továbbra is kihívást jelent az EU-ban és világszerte egyaránt. Akkor is így van ez, hogy ha figyelembe vesszük, hogy nem álltak rendelkezésre 2021-es adatok Csehországról, Németországról, Görögországról, Spanyolországról, Ciprusról, Máltáról és Romániáról. Az Eurostat a 2020-as adatok alapján becsülte meg az uniós aggregátumokat. Az adatok ugyanis stabilnak tekinthetők: több ország ellenőrizte vagy javította a mérési módszertant; 8 tagállam felülvizsgálta 2020-ra vonatkozó adatait.

x
Összegyűjtött préselt tetra pak típusú dobozok az eperjesi hulladékgyűjtő udvarán, 2023. március 30-án
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Zuzana Gogova

Az Eurostat rendszeresen készít statisztikákat a hulladékkeletkezésről és -kezelésről az egész gazdaságra, valamint egyes hulladék kategóriákra vonatkozóan. Statisztikák a következő témákban készülnek: hulladék keletkezése és kezelése, hulladékkezelés, hulladékszállítás országok között. A főbb hulladékkategóriák a következők: elemek, elhasználódott járművek, veszélyes hulladék, települési hulladék, csomagolás és csomagolási hulladék, könnyű műanyag és hordtasakok, elektromos és elektronikus berendezések hulladékai, hulladék a főbb ásványi hulladékok kivételével.

Az Európai Közösségben a „gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása”, rövidítve NACE, a gazdasági tevékenységek osztályozása az Európai Unióban. A NACE kifejezés a francia címből származik: Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne. 1970 óta különféle NACE-verziókat fejlesztettek ki. A legújabb verzió a NACE Revision 2 update 1 (NACE rev. 2.1), amelyet 2025-től kell használni az európai statisztikákhoz. Ezt az Európai Bizottság 2022 októberében fogadta el. A 2008–2024 közötti időszakra vonatkozó európai statisztikákhoz az Európai Statisztikai Rendszer (ESS) tagjai a NACE 2. revíziót (NACE Rev. 2.) használják. A különbség a rev. 2. és 2.1 NACE Rev. között az, hogy a 2.1 új fogalmakat vezet be az osztályozás minden szintjén, és átstrukturál számos meglévő címsort. Ugyanakkor törekedtek az osztályozás szerkezetének megtartására minden olyan területen, amely kifejezetten nem igényel új koncepciókon alapuló változtatást.

Kapcsolódó írásaink