Európai Unió

Két jogosítvány kell majd egy autóhoz?

Kiverte a biztosítékot az autósok körében Brüsszel jogosítványokkal kapcsolatos újabb őrült ötlete, ami csak Magyarországon több millió embert érintene – közölte a Ripost annak kapcsán, hogy egy az Európai Parlament elé került javaslat szerint az eddig egységes B kategóriás jogosítvány mellé bevezetnék a B+ kategóriás engedélyt.

Két jogosítvány kell majd egy autóhoz?
Képünk illusztráció
Fotó: police.hu

Ez azt jelentené, hogy aki a korábbi feltételekkel szeretné továbbra is a kocsiját vezetni, annak két jogosítványt kellene megszereznie, ami megduplázná a költségeit – állítja a portál.

A hatályos szabályok szerint B kategóriás jogosítvánnyal 3,5 tonnát meg nem haladó személygépkocsikat és kis tehergépkocsikat lehet vezetni. Ez a Ripost szerint úgy változna, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrök maximum 1,8 tonnás gépjárművet vezethetnének; az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetéséhez külön B+ jogosítványt kellene szerezniük.

Ráadásul, teszi hozzá a lap, ha elfogadják a brüsszeli tervezetet, a jelenlegi B kategóriás jogosítvánnyal az autósok maximum 110-zel haladhatnak majd az autópályákon. Az amúgy engedélyezett óránkénti 130 kilométeres sebességgel pedig csak a B+ vezetői engedéllyel rendelkezők közlekedhetnének.

Kapcsolódó írásaink