Európai Unió

Az Európai Bizottság az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésére készül

Az Európai Bizottság rövidesen javasolni fogja, hogy kezdjék meg a hivatalos tárgyalásokat Ukrajna csatlakozási folyamatának megkezdésére – jelentette a Bloomberg nyomán az OroszHírek. A portál szerint a hírügynökség azt írta, hogy Brüsszel a jövő hónapban indíthatja el a valószínűleg többéves folyamatot.

Az Európai Bizottság az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésére készül
Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

A Bloomberg szerint a bizottság ajánlását decemberben fogják hivatalosan megvitatni, bár egyes tagállamok – köztük Magyarország – ismeretlen álláspontja problémát jelenthet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke e hónap elején az unió helyzetéről szóló 2023-as beszédének részeként azt mondta, hogy az új uniós tagok „geopolitikai súlyt és cselekvőképességet adnának nekünk”. Elmondta, hogy a jelenleg 27 tagot számláló blokknak hamarosan több mint 30 tagja lehet – és hogy „a következő bővítésnek is a haladás katalizátorának kell lennie”.

Von der Leyen hozzátette: „Láthattuk, hogy Ukrajna máris milyen nagy lépéseket tett azóta, hogy 2022 júliusában megadtuk nekik a tagjelölti státuszt”.

A Bloomberg ugyanakkor arról is beszámolt, hogy forrásai arra figyelmeztettek, hogy az ukrán EU-integrációs tárgyalások megkezdésének elmaradása politikailag kényelmetlen lenne a bizottság számára, és úgy tekinthetnének rá, hogy a blokk nem támogatja Kijev fáradságos erőfeszítéseit.

Másfelől a hírügynökség azt is megjegyezte, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését részben az Ukrajnának juttatott támogatások csökkenése miatti ellensúlynak is szánják.

Kapcsolódó írásaink