Európai Unió

Erdogan közölte, hogy megszakíthatják az EU-csatlakozási folyamatot

A hét elején az Európai Parlament megszavazott egy jelentést, amelyben elmarasztalja Törökországot

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett, hogy Ankara felhagyhat a régóta tartó uniós csatlakozási folyamatával, válaszul arra a brüsszeli jelentésre, amely elítélte országa „lefelé tartó spirálját az emberi jogok tekintetében” – írja az Oroszhirek.hu.

Erdogan közölte, hogy megszakíthatják az EU-csatlakozási folyamatot
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: NorthFoto

„Az EU megpróbál elszakadni Törökországtól” – mondta Erdogan szombaton újságíróknak, hozzátéve: „Értékeléseket fogunk tenni ezekkel a fejleményekkel szemben, és ha szükséges, elválhatunk az EU-tól. A hét elején az Európai Parlament megszavazott egy jelentést, amelyben elmarasztalja Törökországot az alapvető szabadságjogokat, az emberi jogokat és a polgári szabadságjogokat korlátozó intézkedések miatt, valamint a nemzetközi joggal és a jószomszédi kapcsolatokkal ellentétes intézkedései révén.”

A jelentés példaként említette, hogy Törökország állítólag üldözi az LMBTQ-közösséget, területi vitái vannak Görögországgal, és nem hajlandó szankciókat alkalmazni vagy elítélni Moszkvát az ukrajnai konfliktus miatt, mint „a Törökország és az EU közötti, az értékek és normák tekintetében növekvő szakadékot”.

Végezetül azt javasolta, hogy Törökország csatlakozását az EU-hoz függesszék fel mindaddig, amíg ezek és más kérdések nem oldódnak meg. Addig is a jelentés azt javasolja, hogy Ankarának a tagsághoz vezető út helyett „modernizált társulási megállapodást” ajánljanak fel.

A török külügyminisztérium szerint a jelentés megalapozatlan állításokat tartalmaz, és „sekélyes és nem előrelátó” megközelítést alkalmaz az ország és az EU kapcsolataira vonatkozóan.

Törökország 1987-ben kérte az EU-tagságot, és 1999-ben jelöltként ismerték el. A tagsági tárgyalások 2005-ben kezdődtek, de az előrehaladás lassú volt, és 2016 óta nem került sor tárgyalásokra. Az uniós tisztviselők azóta elítélték Erdogant az emberi jogok állítólagos megsértése miatt, az Európai Parlament pedig több jelentést is kiadott, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Erdogan azt kockáztatja, hogy kisiklatja Ankara tagsági pályázatát.

Miután egy 2017-es jelentés megállapította, hogy a hatalmát megerősítő alkotmányos reformok az uniós jogba ütközhetnek, Erdogan elutasította a figyelmeztetést. „Annyi jelentést írhatnak, amennyit csak akarnak” – mondta akkor.

„Mi nem ismerjük el a jelentéseiteket, és a jövőben sem fogjuk elismerni őket.”

Az elmúlt hónapokban Karl Nehammer osztrák kancellár, Annalena Baerbock német külügyminiszter és Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője is kijelentette, hogy Törökországot valószínűleg nem fogják egyhamar felvenni az EU-ba.

Júliusban Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő felszólította Törökországot, hogy fogadja el, hogy a teljes jogú tagságot valószínűleg soha nem fogják felajánlani.

„Nevezzük nevén a dolgokat, senki sem akarja Törökországot Európában látni. Az európaiakra gondolok” – jelentette ki Peszkov.

Kapcsolódó írásaink