Európai Unió

Green Deal: Pénz a fák között

Fókuszban a fenntartható erdőgazdálkodás és az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások

A Green Dealhez, azaz a Zöldmegállapodáshoz kapcsolódva az EU erdészeti stratégiájának kulcsfontosságú eredményeiről tanúskodó két iránymutatást tett közzé az Európai Bizottság. Az iránymutatások a fenntartható erdőgazdálkodáshoz és az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások kifizetési rendszereihez kapcsolódnak.

Green Deal: Pénz a fák között
Az európai erdőket évszázadok óta emberi beavatkozás formálta
Fotó: Hemis via AFP/hemis.fr/Giuglio Gil

Az Európai Bizottság két új iránymutatást tett közzé a fenntartható erdészeti gyakorlatok ösztönzésére és „jutalmazására”. A „Közelebb a természethez” iránymutatás célja az erdők multifunkcionalitásának és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének erősítése, miközben elősegíti a hosszú távú gazdasági és egyéb társadalmi előnyöket. Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások fizetési rendszereiről szóló útmutató számos olyan módot mutat be, amellyel a földművelők, beleértve az erdészeket is, pénzbeli haszonra tehetnek szert a különböző ökoszisztéma-szolgáltatások nyújtásából. A két iránymutatás az EU erdészeti stratégiájának kulcsfontosságú eredményei.

A diverzitás hiánya miatt veszélyben az EU erdői

Az európai erdőket évszázadok óta emberi beavatkozás formálta. Ennek következtében Európa számos részén természetellenesen alacsony a szerkezeti összetettség és a fajdiverzitás: az erdők 75 százaléka páros korú, az erdők egyharmada pedig csak egy fajból áll, a másik 50 százaléka pedig 2 vagy 3 fajra korlátozódik. A változatosság hiánya csökkenti erdeink ellenálló képességét. Az európai erdők biomasszájának több mint 60 százaléka ki van téve olyan kockázatoknak, mint a tüzek, a kártevők kitörése vagy a széllökések, amelyek hatással vannak például az erdők faanyagellátásra, a szénmegkötésre stb.

A fatermelés továbbra is a fő – ha nem az egyetlen – bevételi forrás az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók számára
A fatermelés továbbra is a fő – ha nem az egyetlen – bevételi forrás az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók számára
Fotó: NurPhoto via AFP/Michal Fludra

A „Közelebb a természethez” módszer az erdőgazdálkodás ökoszisztémán alapuló formája, amely heterogénebb és változatosabb erdőket hoz létre, és kevésbé támaszkodik emberi beavatkozásra. A természetes dinamika és a szerkezeti összetettség ugyanis meghatározó tényezői az erdő ellenálló képességének és alkalmazkodóképességének. A több fafajból, korosztályból és életciklus-szakaszból álló erdők ellenállóbbak és jobban alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz és a különféle zavarokhoz, mint az egykorú monokultúrák. Továbbá az erdő funkcióit, a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat és az erdő, a fák hosszú távú termelékenységét szolgálják.

Mégis, mi fán terem a természetközeliség?

A természetközeli erdőgazdálkodás lehetőséget ad az erdőkben rejlő tágabb gazdasági lehetőségek kiaknázására is a faanyag kitermelésén túl. A fa és nem fa anyagok és termékek mellett az erdők értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak, például élőhelyeket a biológiai sokféleség, a víztisztítás, az árvíz- és klímaszabályozás szempontjából. A szénmegkötés és a nem fából készült erdei termékek, mint a méz, gomba vagy vadhús piacképes bevételi forrást jelentenek.

A francia Pireneusokban található arbasi (Haute-Garonne) erdő elegyes erdő: egyes részei lassan ismét érintetlen erdővé válnak, más részein erdőgazdálkodást folytatnak
A francia Pireneusokban található arbasi (Haute-Garonne) erdő elegyes erdő: egyes részei lassan ismét érintetlen erdővé válnak, más részein erdőgazdálkodást folytatnak
Fotó: NurPhoto via AFP/Alain Pitton

A természethez közelebbi iránymutatások az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiájából és az EU 2030-as erdészeti stratégiájából következnek, és a tagállamokkal, illetve az érintett erdészeti szereplőkkel szoros együttműködésben dolgozták ki ezeket. Az irányelveket önkéntes alapon használhatják a nemzeti és regionális erdészeti hatóságok, valamint közvetlenül azok az erdőgazdálkodók, akik a „természetközeli” erdőgazdálkodás elemeit szeretnék bevezetni a gazdálkodási gyakorlatukba. Az ehhez kapcsolódó dokumentációk az EU valamennyi nyelvén elérhetők lesznek, hogy elősegítsék az iránymutatások széles körű elterjedését az EU-ban.

Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások fizetési rendszerei

Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások fizetési rendszerei lényegében alternatív lehetőséget jelentenek a bevételszerzésre az erdők fenntartható és multifunkcionális gazdálkodásán keresztül. Mégpedig azért, mert az erdők nemcsak fából és nem fából készült anyagokat és termékeket biztosítanak, hanem számos egyéb „szolgáltatást” is nyújtanak, például élőhelyeket biztosítanak a biológiai sokféleséghez, a víztisztításhoz, valamint az árvizek és az éghajlat szabályozásához. Szénmegkötő és hűtő kapacitással rendelkeznek, és szerepet játszanak a megújuló nyersanyagok, élelmiszerek és gyógyszerek biztosításában.

x
Az erdők nyújtotta szolgáltatások nélkülözhetetlenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, a körkörös biogazdaságra való átálláshoz és az egészséges társadalom fenntartásához
Fotó: Hemis.fr/Hemis via AFP/Giuglio Gil

Ezek a szolgáltatások nélkülözhetetlenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, a körkörös biogazdaságra való átálláshoz és az egészséges társadalom fenntartásához. Az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások széles választékának tényleges értéke és növekvő kereslete ellenére a fatermelés továbbra is a fő – ha nem az egyetlen – bevételi forrás az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók számára. Az egyéb ökoszisztéma-szolgáltatásokból származó pénzügyi jutalom vagy haszon pedig egyelőre nagyon korlátozott. Az útmutató dokumentum célja, hogy olyan információkat és tanácsokat adjon, amelyek segítik a köz- és magánintézményeket, valamint az erdőtulajdonosokat és -gazdálkodókat az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások kifizetési rendszereinek kidolgozásában és végrehajtásában.

Kapcsolódó írásaink