Külföld

Rettegnek a brüsszeli megmondó emberek

Brüsszel a korrupció őre vagy inkább a fellegvára?

Legkevesebb 60 szocialista, illetve néppárti politikus és minimum 2 arab ország érintett a korrupciós botrányban. A mindig Magyarországot kritizáló politikusokról lassan lehullik a lepel és kiderül, hogy hazánk vegzálása helyett inkább a saját háza tájukon kellene sepregetni. Szakértők szerint a mostani skandalum hatalmas presztízsveszteség Brüsszelnek, főleg, annak tükrében, hogy Brüsszel vádolt más uniós tagállamokat korrupcióval, miközben az unió fővárosában egymást érik a korrupciós botrányok.

Rettegnek a brüsszeli megmondó emberek
Eva Kaili
Fotó: SRF

A pár hete kirobbant ügyben egyre több baloldali és néppárti politikusról derül ki az érintettsége. A botrány főszereplője az Európai Parlament szocialista alelnöke, a görög Eva Kaili.

Ki is Eva Kaili?

A politikusnő nevére december elején figyelt fel a világ. A Magyarország elleni támadások egyik főszereplőjét le is tartóztatták, miután a belga ügyészség gyanúja szerint belekeveredett egy Katart is érintő korrupciós és pénzmosási botrányba.

Kaili 1978-ban látta meg a napvilágot Görögországban. Az egyetemen építészetet tanult. Ezután nem a szakmájában helyezkedett el, hanem inkább a médiavilágát választotta. Újságírást tanult és az egyik tévécsatorna hírolvasója lett. Itt sem találta a helyét, ezért beiratkozott a pireuszi egyetemre, ahol nemzetközi és európai politikát tanult. Már 14 évesen 1992-ben csatlakozott a görög szocialista Paszok párt ifjúsági tagozatához. 2002-ben a legfiatalabb képviselőként választották meg a thesszaloniki városi tanácsba. 2 év múlva parlamenti jelölt lett, de végül csak 2007-ben került be az athéni törvényhozásba. Ő volt akkor a legfiatalabb képviselő.

Úgy tűnt a sok próbálkozása után a politikában végül megtalálta számításait. Karrierje üstökös módon ívelt felfelé. 2014-ben már európai parlamenti képviselő lett a szocialista tömörülésben. Az EP-ben számos bizottság tagja lett. 2022 januárjában pedig első görög nőként őt választották az uniós testület alelnökévé. A görög politikusnő egyébként tagja a Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsának, amely olyan illusztris társaság, hogy soraiban helyet foglal többek között, Dobrev Klára és Soros György is.

A mostani botrány azonban úgy tűnik derékba töri a görög politikusnő felfelé ívelő politikai karrierjét.

A botrány november elején kezdett kibontakozni. A futball világbajnokság előtt Kaili tárgyalt a katari munkaügyi miniszterrel. A szocialista EP-képviselő először üdvözölte, hogy Katar hajlandó a munkaügyi reformok folytatására, majd november végén az EP-ben már arról beszélt, hogy „Katar vezető szerepet tölt be a munkajogi reformokban”.

A novemberi plenáris ülésen Kaili még üdvözölte Katar reformjait.
Twitter.com

A vádak szerint Kaili befolyását kihasználva igyekezett nyomást gyakorolni az Európai Parlament politikai és gazdasági döntései kapcsán.

A korrumpált szocialista politikus mindent bevetett, hogy javítson Katar nemzetközi megítélését. Ilyen ügy volt például a VB-re épített stadion körüli botrány eltussolása. Kiderült, hogy Katar munkajogi visszaéléseket követett el a stadion építésekor. A nem megfelelő munkakörülmények miatt több ezer munkás vesztette életét.

Sőt arra is fény derült, hogy Katar a bajnokság rendezési jogát is korrupt módon szerezte meg, lefizette a döntéshozókat.

Azonban Kaili nem egyedül követte el a visszaéléseket. Bőven akadtak társai.

Az ügy kapcsán letartóztatták Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a Fight Impunity civilszervezet (NGO) elnöke, Francesco Giorgit, az európai parlamenti szocialista frakció asszisztensét, aki Kaili élettársa és Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice civilszervezet (NGO) igazgatóját.

Az ügy egyik gyanúsítottja Soros György bizalmasa.
Az ügy egyik gyanúsítottja Soros György bizalmasa.
Fotó: AFP

A nagyszövetségesek között elkezdődött a másik bemocskolása is. Csütörtökön Kaili élettársa mindent bevallott, és azt állította, hogy az egész ügy kitalálója Antonio Panzeri volt. Panzeri egyébként egyik bizalmasa Soros Györgynek. A vallomásból kiderül, a titkos bűnszervezet nemcsak a katariak, hanem a marokkóiak érdekét is kiszolgálta Brüsszelben kenőpénzért cserébe.

Az Il Giornale olasz lap arra hívta fel a figyelmet, hogy meglepő módon a botrányban érintett összes politikus bevándorláspárti, mindegyikük támogatja a migrációt és az illegális bevándorlókat segítő NGO-kat.

Manfred Weber irányítása alatt tovább apadt a néppárti frakció létszáma
Manfred Weber a kezdetekben még élesen bírálta a korábban jóbarát szocialistákat.
Fotó: AFP/Sem van der Wal

A korrupciós botrány éket verhet a szocialisták a és Néppárt között, akik összeborulva igyekezett keresztebe tenni mindenhol Magyoroszágnak és Lengyelországnak is. A Néppárt odáig ment, hogy már képmutatással vádolta a szocialistákat, amiért a politikusok pénzért és ajándékokért képviselték Katar és Marokkó érdekeit. Az Európai Néppárt közölte: az EP korrupciós botránya a szocialisták belügye.

Majd jött a nem várt csavar. Nem csak a baloldali politikusok érintettek a botrányban. A Néppártról is kiderült, hogy van olyan képviselője, aki belekeveredett a botrányba. A vádhatóság az Európai Néppárt görög politikusa, Maria Szpiraki mentelmi jogát is kikérte.

A Politico értesülései szerint legkevesebb 60 politikus fogadhatott el kenőpénzt, azért, hogy Marokkót és Katart jobb színben tüntesse fel.

Szakértők szerint a mostani botrány csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis Brüsszelben egymást érik a korrupciós botrányok.

FORRÁS: Politico, Il Gironale, France24, Reuters