Európai Unió

Újabb bürokratikus terheket róhat az EU a kkv-kra

Brüsszel ne rójon a kis- és középvállalkozásokra újabb bürokratikus terheket – ezt követelik a Fidesz EP-képviselői Gyürk András és Győri Enikő sajtóközleménye szerint.

Újabb bürokratikus terheket róhat az EU a kkv-kra
Gyürk András (balra) és Hidvéghi Balázs
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A brüsszeli bürokraták és a baloldali képviselők mindent megtettek az elmúlt hónapokban, hogy megnehezítsék a kkv-k működését. Az energiaár-robbanást okozó kudarcos szankciós politika mellett a klímavédelemre és megfelelő munkakörülményekre való hivatkozással újabb viselkedési szabályokat és felelősségvállalást vezetnének be a vállalkozások számára” – olvasható Gyürk András és Győri Enikő közleményében. A kormánypárt EP-képviselők hangsúlyozták: a létükért küzdő cégekre a háború, a szankciók, az elszálló infláció időszakában újabb bürokratikus terheket pakolni katasztrofális hiba lenne.

Győri Enikő a szavazás kapcsán elmondta: „Az EP gazdasági és monetáris ügyek (ECON), valamint nemzetközi kereskedelmi (INTA) bizottsági szavazás eredménye világosan mutatja, a liberális és baloldali képviselők további kötelezettségeket rónának a cégekre. Javaslatuk, a ma elfogadott szöveg lehetetlen helyzetbe hozna sok kkv-t, és azt is elárulja, hogy a szerzők nincsenek tisztában az üzleti világ működésével. Fontos hangsúlyozni: Európa megint önmagát lövi lábon: az unión kívüli cégeknek nem lesznek ilyen terhei, tehát az ő versenyképességük nő a mieink rovására„ - tette hozzá.

Gyürk András pedig arról számolt be, hogy az EP ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE) szakbizottságának szavazása ezt a veszélyt mérsékelte: szűkült az irányelv hatálya alá eső vállalatok köre és több, kifejezetten a kkv-kat védő intézkedés is bekerült a véleménybe. Hozzátette ugyanakkor: „A csata azonban még nem ért véget. A dollárbaloldal mindent be fog vetni, hogy a saját kudarcos ideológiáját érvényre juttassa. Mondvacsinált okokból újabb és újabb bürokratikus terheket rónának ki a vállalkozásokra, ahelyett, hogy támogatnák őket. Ez ellen küzdünk tovább a Parlamentben és a Tanácsban is.”

A Fidesz közleményében felidézte, hogy az EP számos szakbizottsága tovább rontott az Európai Bizottság már amúgy is túlzó tervezetén. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság többek közt azt szeretné, hogy már a minimum 250 főt alkalmazó vállalatokra is vonatkozzon a jogszabály, és a magas kockázatú ágazatokban, mint amilyen a textilipar, a mezőgazdaság, vagy a halászat, már az 50 főt alkalmazó vállalatok is kötelesek legyenek ellenőrizni az egész értékláncot. A párt meggyőződése szerint ez egyszerűen kivitelezhetetlen. Nem várható el ugyanis a kkv-któl, hogy „más vállalatok felett csendőrködjenek, és betartassák velük azokat az előírásokat, amelyeket az adott államnak lenne feladata ellenőrizni.”

A sorban a Jogi Bizottságé (JURI) a végső döntés, erre előreláthatólag márciusban kerül sor, s azután kerül a tervezet az EP plenáris ülése elé.

Kapcsolódó írásaink

Új szabályozás biztosítja Európa gázellátását

ĀAz Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága tegnap jóváhagyta az európai földgázellátás biztonságának megőrzéséről szóló rendelet átdolgozását – derül ki Gyürk András EP-képviselő lapunknak megküldött közleményéből