Európai Unió

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is a béke pártján áll + VIDEÓ

Magyarország továbbra is a béke pártján áll, jó lenne, ha az Európai Unió nem rohanna tovább abban a zsákutcában, amelyben jelenleg van – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, ahová az európai uniós külügyminiszterek tanácsülése kapcsán utazott.

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is a béke pártján áll + VIDEÓ
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter elmondta: a mai tanácsülés legfőbb témája az ukrajnai háború és az erre adandó újabb európai válaszok. A miniszter úgy látja, hiába kezdődött új esztendő, a háborús attitűd nem változik, és ugyanaz a háborús hangulat uralkodik a külügyminiszteri tanácsülésen, mint sajnos tavaly is. A háború ilyen-olyan kimeneteléről több szó esik, mint a békéről. Mivel egyetlen európai uniós ország, nemzet sem tehető felelőssé a háborúért, ezért indokolatlan terheket helyezni egymás vállára nem helyes és nem sportszerű – fogalmazott.

Mi a fegyverszállítások helyett a béketeremtésre szeretnénk koncentrálni, de a döntést nem akadályozzuk meg – hangsúlyozta. A szankciós listán lévő személyek kapcsán kifejtette: annak kell ezen a listán lennie, akit okkal rá lehet tenni, akinek nincs ehhez köze, annak nem. Az Ukrajnában élő nemzeti közösségek helyzete kapcsán a miniszter segítséget kért a kárpátaljai a súlyos magyarellenes történések miatt, mondván: ezt nem lehet kétoldalú ügynek tekinteni, ez ellen az Európai Uniónak fel kell lépnie. Kitért arra: egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen európai tagállam részéről érkező figyelemfelhívást, pedig több olyan döntés is lesz, amely kapcsán nekünk kell majd képviselnünk Ukrajna érdekeit.

Részletek az alábbi videóban:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink