Európai Unió

Növekszik a veszélyes hulladék mennyisége az unióban

Az Európai Unióban keletkező veszélyes hulladék mennyisége több évtizede folyamatosan növekszik, a csökkentésre irányuló közösségi intézkedések ellenére – állapította meg az Európai Számvevőszék hétfőn közétett jelentésében.

Növekszik a veszélyes hulladék mennyisége az unióban
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke emlékeztetett, a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése 1991 óta uniós prioritás, a vonatkozó intézkedések középpontjában a gazdasági szereplők terméktervezési és -gyártási módjának befolyásolása, a szennyezők felelőssé tétele, valamint a fogyasztók jobb tájékoztatása áll. Mindezen kezdeményezések ellenére az unióban keletkező veszélyes hulladék mennyisége nem csökken – figyelmeztettek.

A veszélyes hulladék illegális lerakása és kereskedelme továbbra is jövedelmező üzlet: becslések szerint az éves bevétel csak a kereskedést tekintve 1,5 milliárd és 1,8 milliárd euró közé tehető – írták. Ritka a felderítés, a nyomozás és a vádemelés, a büntetések pedig alacsonyak – hívták fel a figyelmet.

A számvevők hangsúlyozták, hogy a veszélyes hulladék megfelelő osztályozása és nyomon követése révén jobban elkerülhető a nem megfelelő kezelés, és megszűnhetnek az illegális kerülőutak. Megjegyezték: a veszélyes hulladékot a különböző tagállamok eltérően osztályozzák.

A számvevőszék szerint az újrafeldolgozási technológiák tökéletesítése és a kapacitás növelése lehetőségeket kínál, például a fontos nyersanyagok visszanyerését az elektronikus berendezésekből és egyéb hulladékból, ami az unió stratégiai autonómiájának hasznára válna. Nagyobb visszatartó erejű szankciós mechanizmus révén korlátozni lehetne a veszélyes hulladékkal való illegális kereskedést is – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink