Életmód
Egy egyszerű trükkel a sült burgonya mindig ropogós lesz
Akár főételként, akár finom köretként a sült burgonya igazi klasszikus

Az előkészítés döntő fontosságú - de ez a burgonyafajtától is függ.
Ez a fajta burgonya a legalkalmasabb sült burgonyához
A viaszos burgonya - ide tartoznak például a Cilena, a Nicola vagy a Sieglinde fajták - a legjobbak a sült burgonyához. Az ok? Kevés keményítőt tartalmaznak, ezért főzés közben jó állapotban maradnak. A burgonyafajta ideális sült burgonyához, röstihez vagy gratinhoz.
Ha csak viaszos burgonya van a házban, akkor azt is használhatja. A lisztes burgonya nem megfelelő, mivel főzés közben lebomlik és nem válik ropogóssá.
Hogyan vágjunk burgonyát sült burgonyához
Fontos tényező az is, hogy hogyan vágja le a burgonyát. Ezeket egyenlő vastagságú szeletekre kell vágni. Csak így lehet egyenletesen megsütni a burgonyát. A ropogós eredmény elérése érdekében az is fontos, hogy a burgonyát rövid időre hideg vízbe tegyük, hogy a keményítő távozhasson.
Ropogósra sült burgonya sikeres ebben a serpenyőben
Sült burgonyához nagy serpenyőt kell használni. Így a burgonya kellőképpen érintkezik a talajjal, és szép és ropogós lesz. Öntöttvas serpenyők ideálisak sült burgonyához. A vastag alapnak tárolnia kell a hőt és egyenletesen kell elosztania. A serpenyőt tisztított vajjal vagy étolajjal melegítjük. A vaj azonban nem alkalmas erre, mert nem hőálló és magas hőmérsékleten ég - írja a focus.de.
Süssük a burgonyát alacsony lángon
A megfelelő hőfok megtalálása nem olyan egyszerű. Ha a serpenyő túl meleg lesz, a burgonyaszeletek kívülről megégnek, miközben belül még közel sincs a főzéshez. Amikor a burgonyát hozzáadjuk a serpenyőhöz, először csak alacsony lángon szabad megsütni. Sistergés közben figyelni kell őket.
Hogyan készítsünk sült burgonyát extra ropogóssá
- A burgonyát meg kell mosni.
- Forraljuk fel a vizet az edényben - majd adjuk hozzá a sült burgonyát, és hagyjuk főni körülbelül 20 percig.
- A burgonyavizet szitára öntjük.
- Ezután a burgonyát hideg vízzel lehűtjük.
- A burgonyát meghámozzuk.
- A burgonya lehűl. Addig is felvághatja a hagymát.
- A burgonyát ezután azonos méretű szeletekre vágják.
- A szalonnakockákat a serpenyőben megsütjük.
- Ezután a burgonyát is hozzáadjuk a serpenyőhöz - a fent leírtak szerint ehhez tisztított vajat vagy étolajat kell használni. A burgonyát mindkét oldalán egyenletesen sütjük - de csak akkor fordítjuk meg, ha az egyik oldala ropogós.
- Amint ropogósak, hozzáadhatjuk a hagymát - ekkor körülbelül 5 percig maradnak a serpenyőben.
- A sült burgonyát tálalhatjuk. Végül adhat hozzá egy kis sót és borsot.
Vigyázat: Ne használjon előző napi főtt burgonyát
