Életmód

Egy egyszerű trükkel a sült burgonya mindig ropogós lesz

Akár főételként, akár finom köretként a sült burgonya igazi klasszikus

Akkor ízlik a legjobban, ha igazán szépek és ropogósak. Ez azonban nem mindig sikerül. Annak érdekében, hogy ropogósak legyenek, az elkészítés sorrendje kulcsfontosságú.

Egy egyszerű trükkel a sült burgonya mindig ropogós lesz
A ropogós sült krumpli az igazi
Fotó: NorthFoto

Az előkészítés döntő fontosságú - de ez a burgonyafajtától is függ.

Ez a fajta burgonya a legalkalmasabb sült burgonyához

A viaszos burgonya - ide tartoznak például a Cilena, a Nicola vagy a Sieglinde fajták - a legjobbak a sült burgonyához. Az ok? Kevés keményítőt tartalmaznak, ezért főzés közben jó állapotban maradnak. A burgonyafajta ideális sült burgonyához, röstihez vagy gratinhoz.

Ha csak viaszos burgonya van a házban, akkor azt is használhatja. A lisztes burgonya nem megfelelő, mivel főzés közben lebomlik és nem válik ropogóssá.

Hogyan vágjunk burgonyát sült burgonyához

Fontos tényező az is, hogy hogyan vágja le a burgonyát. Ezeket egyenlő vastagságú szeletekre kell vágni. Csak így lehet egyenletesen megsütni a burgonyát. A ropogós eredmény elérése érdekében az is fontos, hogy a burgonyát rövid időre hideg vízbe tegyük, hogy a keményítő távozhasson.

Ropogósra sült burgonya sikeres ebben a serpenyőben

Sült burgonyához nagy serpenyőt kell használni. Így a burgonya kellőképpen érintkezik a talajjal, és szép és ropogós lesz. Öntöttvas serpenyők ideálisak sült burgonyához. A vastag alapnak tárolnia kell a hőt és egyenletesen kell elosztania. A serpenyőt tisztított vajjal vagy étolajjal melegítjük. A vaj azonban nem alkalmas erre, mert nem hőálló és magas hőmérsékleten ég - írja a focus.de.

Süssük a burgonyát alacsony lángon

A megfelelő hőfok megtalálása nem olyan egyszerű. Ha a serpenyő túl meleg lesz, a burgonyaszeletek kívülről megégnek, miközben belül még közel sincs a főzéshez. Amikor a burgonyát hozzáadjuk a serpenyőhöz, először csak alacsony lángon szabad megsütni. Sistergés közben figyelni kell őket.

Hogyan készítsünk sült burgonyát extra ropogóssá

  1. A burgonyát meg kell mosni.
  2. Forraljuk fel a vizet az edényben - majd adjuk hozzá a sült burgonyát, és hagyjuk főni körülbelül 20 percig.
  3. A burgonyavizet szitára öntjük.
  4. Ezután a burgonyát hideg vízzel lehűtjük.
  5. A burgonyát meghámozzuk.
  6. A burgonya lehűl. Addig is felvághatja a hagymát.
  7. A burgonyát ezután azonos méretű szeletekre vágják.
  8. A szalonnakockákat a serpenyőben megsütjük.
  9. Ezután a burgonyát is hozzáadjuk a serpenyőhöz - a fent leírtak szerint ehhez tisztított vajat vagy étolajat kell használni. A burgonyát mindkét oldalán egyenletesen sütjük - de csak akkor fordítjuk meg, ha az egyik oldala ropogós.
  10. Amint ropogósak, hozzáadhatjuk a hagymát - ekkor körülbelül 5 percig maradnak a serpenyőben.
  11. A sült burgonyát tálalhatjuk. Végül adhat hozzá egy kis sót és borsot.

Vigyázat: Ne használjon előző napi főtt burgonyát

Kapcsolódó írásaink