Életmód

A szakácsok szerint ezt az öt ételt, soha nem szabad étteremben rendelni

Rossz választás

Egyes ételek népszerűek, és a legtöbb menüben szerepelnek.

A szakácsok szerint ezt az öt ételt, soha nem szabad étteremben rendelni
Van öt étel, amit jobb ha nem rendelnek étteremben
Fotó: NorthFoto

Az utóbbi években egyre fontosabbá váltak az éttermek különböző formái - és velük együtt a kínálat sokfélesége.

Amint azonban néhány profi szakács elárulta, egyes ételeket még mindig nem szabad megrendelni - annak ellenére, hogy szerepelnek az étlapon - írja a focus.de.

Jobb, ha nem rendeli meg ezeket az ételeket éttermekben

James Briscione (a Culinary Education Intézet kulináris kutatási igazgatója) szerint nem szabad jól átsütött húst rendelni.

Indoklása: a szakácsok nem fordítanak nagy figyelmet az elkészítésére. Ráadásul legtöbbször a rosszabb (vagyis vékonyabb vagy keményebb) húsdarabokat tartják meg és használják fel erre a célra.

Hal és tenger gyümölcsei: A hét napjától függ

Kerülni kell a hal- és tenger gyümölcseit tartalmazó ételeket, különösen hétfőnként. Ennek az az oka, hogy sok étterem általában csak csütörtökön kapja meg frissen a megrendelt ételt a hétvégi csúcstevékenység miatt. Tehát a hét elején a tenger gyümölcsei már öregek lehetnek.

Silvia Barban, többek között egy brooklyni Michelin-csillagos étterem séfje szerint a speciális ételek lehetnek a legfrissebbek és legfinomabbak. Egyes éttermekben azonban ezek a napi menük csak egy kényszerű megoldás a hűtőszekrények kiürítésére.

Óvatosan a kagylókkal

Nem csak a hétfői napi menüt a tenger gyümölcseiből nem érdemes megrendelni. Mary Dumont, a bostoni Cultivar séfje és ügyvezetője szerint alapvetően nem szabad kagylót rendelni. Mert a gondos elkészítés ellenére is egyetlen rossz kagyló is jelentősen megrontja az emésztést.

Anthony Bourdain séf is elárulja „Kitchen Confidential” című könyvében, hogy csak akkor rendel kagylót, ha személyesen ismeri a séfet.

Szarvasgombaolajos ételek

A jól átsütött steak mellett Briscione azt is javasolja, hogy ne rendeljenek szarvasgombaolajos ételeket. Gyakran ugyanis a valódi truffelolaj helyett olcsó vegyszereket használnak, amelyek truffel illatúak és ízűek, de az ételek így is viszonylag drágák.

Drága gourmet hamburgerek? Jobb, ha nem

Briscione azt is tanácsolja, hogy kerüljük a különleges és ennek megfelelően drága gourmet hamburgereket, amelyek például wagyu marhahússal vagy libamájjal vannak töltve.

A szakács szerint nincs ok arra, hogy több mint 20 dollárt fizessünk egy hamburgerért.

Gyakran drága alapanyagokat használnak csak azért, hogy a lehető legtöbb pénzt felszámíthassák az ételért. Az extravagáns hús helyett olyan hús is elegendő, mint a marhanyak, a szegy vagy a borda egy jó hamburgerhez.

Kapcsolódó írásaink