Életmód

A tea csökkenti a májrák kockázatát?

Fontos tanulmány

Amerikai és kínai tudósok szerint a rendszeres teafogyasztás csökkenti a májrák kockázatát. Eredményeiket a Nutrients folyóiratban tették közzé. A tanulmányban több mint 2000 májrákkal diagnosztizált ember és közel 8000 egészséges önkéntes vett részt.

A tea csökkenti a májrák kockázatát?
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Magdalena Niemczyk - ElanArt

A kutatók összehasonlították a résztvevők életmódját, beleértve a teafogyasztási szokásokat, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a hepatitis B és C státuszt, valamint az ivóvíz minőségét. Azt találták, hogy azoknál, akik a kísérlet idején is rendszeresen ittak teát, 49%-kal alacsonyabb volt a májrák kockázata, mint azoknál, akik soha nem ittak teát. Azoknál az önkénteseknél, akik abbahagyták a teafogyasztást, az átlagosnál magasabb volt a kockázat.

Az ital a legkifejezettebb védőhatást azoknál az embereknél mutatta, akik alkoholt fogyasztottak: náluk a májrák kialakulásának kockázata körülbelül a felére csökkent. A tudósok ezt a teában található magas polifenol- és antioxidáns-tartalomnak tulajdonítják.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a tea nem helyettesíti a rák megelőzésének és kezelésének hagyományos intézkedéseit, de további tényezőként szolgálhat a betegség kockázatának csökkentésében.