Életmód

Egy fogorvos elmagyarázta, miért fontos az étel alapos megrágása

Az állkapocsízületek problémáihoz vezethet

Az ételek nem megfelelő rágása a fogak egészségének és az általános közérzet romlásához vezethet – mondta Ya. Dyachkova fogorvos.

Egy fogorvos elmagyarázta, miért fontos az étel alapos megrágása
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A szakember szerint az ételt az állkapocs mindkét oldalán kell rágni. Sokan túlnyomórészt az egyik oldalon rágnak megszokásból, hiányzó fogakból, tömésekből vagy helytelen harapásból adódóan. A másik oldal ritkán vesz részt a folyamatban, ami egyes izmok túlterheléséhez, mások sorvadásához, az arc szimmetriájának felborulásához és az állkapocsízületek problémáihoz vezet.

Az orvos hangsúlyozta az ételek felváltva történő rágásának fontosságát mindkét oldalon. Ez segít egyenletesen elosztani a terhelést, erősíti az izmokat és fenntartja az állkapocsízület egészségét – írja a Lenta.

A fogorvos hangsúlyozta az ételek alapos megrágásának fontosságát is: minden falatot legalább 20-szor meg kell rágni, különösen, ha az étel sűrű vagy rostos. Ez a megközelítés megkönnyíti az emésztést és csökkenti a gyomor-bél traktus terhelését – összegezte a szakértő.

Kapcsolódó írásaink