Életmód
Egy fogorvos elmagyarázta, miért fontos az étel alapos megrágása
Az állkapocsízületek problémáihoz vezethet

A szakember szerint az ételt az állkapocs mindkét oldalán kell rágni. Sokan túlnyomórészt az egyik oldalon rágnak megszokásból, hiányzó fogakból, tömésekből vagy helytelen harapásból adódóan. A másik oldal ritkán vesz részt a folyamatban, ami egyes izmok túlterheléséhez, mások sorvadásához, az arc szimmetriájának felborulásához és az állkapocsízületek problémáihoz vezet.
Az orvos hangsúlyozta az ételek felváltva történő rágásának fontosságát mindkét oldalon. Ez segít egyenletesen elosztani a terhelést, erősíti az izmokat és fenntartja az állkapocsízület egészségét – írja a Lenta.
A fogorvos hangsúlyozta az ételek alapos megrágásának fontosságát is: minden falatot legalább 20-szor meg kell rágni, különösen, ha az étel sűrű vagy rostos. Ez a megközelítés megkönnyíti az emésztést és csökkenti a gyomor-bél traktus terhelését – összegezte a szakértő.