Életmód

Hallott már a kenyéretikettről?

Sokan nem tudják, hogyan kell helyesen enni a kenyeret

Gyerekkorban rengeteg illemszabályt megtanul az ember, ám vannak olyanok, melyeket sokan mégsem ismernek. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy egyes etikettszabályok feleslegesnek, értelmetlennek is tűnnek. Egy szakértő szerint nem mindegy, hogyan esszük a pékárut.

Hallott már a kenyéretikettről?
Képünk illusztráció
Fotó: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Azt hamar megtanuljuk, hogy nem illik teli szájjal evés közben beszélni, tudjuk, hogy nem szabad az asztalra könyökölni, és ismert az is, hányféle jelentéssel bírnak az evés végeztével a tányéron elhelyezett evőeszközök. Egy etikettszakértő szerint viszont sokan nem ismerik azt az alapszabályt, hogy hogyan kell elfogyasztani a kenyeret az étteremben vagy hivatalos eseményen. A kenyérhez is kapcsolódnak etikettszabályok, és ez talán sok embert meglepetésként érhet – írja a mindmegette.hu.

Julie Lamberg-Burnet, a Sydney School of Protocol alapítója elárulta, hogy a kenyeret nem szabad késsel felszeletelni, és kiharapni sem érdemes belőle a falatot. A szakértő szerint a kenyeret, vagy az asztalra kihelyezett egész pékárukat a tányérunk felett, kézzel kell egyenként apró, falatnyi darabokra törni vagy tépni. Lamberg-Burnet kitért arra is, hogy a falatokat nem a kezünkben fogva, hanem a tányérra helyezve kell vékonyan megvajazni, a használt kést pedig nem szabad a közös vajtartóhoz visszahelyezni.

A szakértő figyelmeztet arra is, hogy nemcsak evés közben tilos beszélni, hanem akkor is, amikor a kezünkben fogjuk az evőeszközöket vagy a poharat. Legyen szó akár csak a kenyér megvajazásáról, az illem úgy kívánja, hogy a művelet közben ne társalogjunk. Az etikettszakértő azt javasolja, hogy mielőtt megszólalnánk, fejezzük be a rágást, nyeljük le a falatot és tegyük le az evőeszközöket.

Kapcsolódó írásaink