Életmód

Hogyan hatnak a szénsavas italok a kopaszodásra?

Megdöbbentő válasz

A szénsavas italok és az alkohol rendszeres fogyasztása negatívan befolyásolhatja a haj egészségét. Erre a következtetésre jutottak a Nutrition and Health folyóiratban megjelent áttekintés szerzői, amely 17, több mint 61 ezer ember bevonásával végzett tanulmányt elemzett.

Hogyan hatnak a szénsavas italok a kopaszodásra?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Hogyan befolyásolják az italok a hajat?

A szénsavas italok és az alkohol fokozzák a gyulladást, emelik a vércukorszintet és csökkentik a tápanyagok felszívódását. Mindez károsítja a hajhagymákat. Ennek eredményeként a haj elvékonyodik, gyorsabban hullik, és idő előtt megőszülhet.

„A D-vitamin és a vas erősíti a hajat, míg az alkohol és az üdítőital hozzájárul a hajhulláshoz és a korai őszüléshez” – jegyezték meg a kutatók.

Mi segít megőrizni a vastagságot

A hajra legelőnyösebbek a D-vitaminban és vasban gazdag ételek - hal, tojás, máj, hüvelyesek. A tudósok a szójatermékek és a keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, káposzta, karfiol) előnyeit is kiemelik. A vitaminkomplexek és a mikroelemeket tartalmazó étrend-kiegészítők további pozitív hatást biztosítanak, ha orvos írja fel őket.

Fontos kutatási árnyalatok

A vizsgált tanulmányok többsége megfigyeléses jellegű volt, és különböző módszereket alkalmazott az étrend és a haj állapotának felmérésére. Ez azt jelenti, hogy az üdítőital vagy az alkohol és a hajhullás közötti közvetlen ok-okozati összefüggést még nem bizonyították. A szakértők azonban bíznak abban, hogy az ilyen italok korlátozása már csökkentheti a kockázatokat.

Mit kell tenni lépésről lépésre

  1. Ellenőrizze a D-vitamin- és vasszintjét tesztekkel.

  2. Tartalmazzon halat, tojást, zöldségeket és zöldségeket az étrendben.

  3. Korlátozza a szénsavas italok és az alkohol fogyasztását.

  4. Szükség esetén beszélje meg orvosával a táplálékkiegészítők szedését.

Érdekes tények

  1. A nőknél a vashiány a hajhullás egyik gyakori oka.

  2. Az északi országokban élők nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitamin-hiányban.

  3. A brokkoli olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a tüszők károsodását.