Életmód

Újra lehet forralni a vízforralóban maradt vizet?

A víz minősége is fontos tényező

Egyes elméletek szerint kockázatos újraforralni a vízforralóban maradt vizet, ettől ugyanis nőhet a folyadék arzéntartalma.

Újra lehet forralni a vízforralóban maradt vizet?
A vízforraló évek óta elengedhetetlen tartozéka lett a konyháknak
Fotó: AFP/Justin Tallis

Valószínűleg már mindannyian jártunk úgy, hogy sokkal több vizet melegítettünk fel a vízforralóban, mint amennyit végül valóban felhasználtunk. A pazarlás elkerülése érdekében logikusnak tűnhet, hogy a megmaradt vizet nem öntjük ki, hanem felhasználjuk később, egy újraforralást követően.

Az emberek igencsak megosztottak azt a kérdést illetően, hogy vajon felhasználható-e a korábban felforralt, ám megmaradt víz, vagy pedig érdemes-e mindig friss vizet használni. Az utóbbi álláspont képviselői általában arra hivatkoznak, hogy a többszöri felforralás miatt bizonyos anyagok, például az arzén, a fluorid vagy a nitrátok koncentrációja veszélyes szintre növekedhet a vízben – írja a hazipatika.com.

A szakemberek szerint az egyszer már felforralt vizet nyugodtan fel lehet használni később is, egy újraforralást követően – egészségi kockázattól nem kell tartani.

„A forralás fertőtleníti a vizet, eközben az illékony anyagok elpárolognak, a nem illók azonban a vízben maradnak. Koncentrációjuk kis mértékben valóban nőhet, de nem annyira, hogy elérje az egészségre káros szintet” – írták.

Kapcsolódó írásaink