Életmód

Egyszerű házi praktika a tökéletes reggelihez

Ecet a titok nyitja

Ha túl nagy a hőmérséklet-különbség a hűtőből kivett tojás és a forró főzővíz között, a tojás főzés közben megrepedhet – ami bosszantó lehet. Egy egyszerű házi praktika segít ezt megelőzni, adta hírül a Focus.

Egyszerű házi praktika a tökéletes reggelihez
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Celal Gunes

Ecettel könnyebb: így marad épen a tojás

A biztos tipp a tökéletes, repedésmentes tojásokhoz az ecet: körülbelül két evőkanállal kell az ecetet a főzővízhez adni, majd a tojásokat a kívánt keménységig főzni.

Fontos: a főzés előtt szúrja meg a tojás tompább végét egy tojáspunkciós tűvel vagy gombostűvel. Ezzel a benne lévő légbuborék eltávozhat, és jelentősen csökken az esélye, hogy a tojás megrepedjen. Ha mégis megrepedne, az ecet segít abban, hogy a fehérje ne folyjon ki a héjból, hanem azonnal megalvadjon.

Ne a hűtőből tegye a tojást a vízbe

Egy másik hasznos tanács: ne közvetlenül a hűtőből tegye a tojást a forró vízbe, hanem hagyja, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Így csökkenthető a hőmérséklet-különbségből adódó repedésveszély.

Ha ezeket a pontokat betartja, semmi sem állhat egy finom és tökéletesen megfőtt reggeli tojás útjába.

Ha mindig ugyanolyan állagú tojást szeretne, érdemes lehet tojásfőzőt használni – az állandó minőségért.

Kapcsolódó írásaink