Életmód

Segíti az emésztést, támogatja a látást és jó az immunrendszernek

Tele van vitaminnal és ásványianyagokkal

Ha strand, akkor főtt kukorica. A nyári szezon egyik sztárja sokak kedvence, amiről megoszlik a vélemény, hogy mennyire egészséges.

Segíti az emésztést, támogatja a látást és jó az immunrendszernek
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Foodcollection GesmbH

A főtt kukorica hatása az egészségre alapvetően pozitív, de vannak szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni.

A főtt kukorica gazdag élelmi rostban, ami segíti az emésztést, elősegíti a rendszeres bélmozgást, és hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.

Gazdag vitamin- és ásványianyagban. Tartalmaz többek között B-vitaminokat (pl. B1, B3, B5, folsav), amik segítik idegrendszer támogatását és az energia-anyagcserét. Van benne az immunrendszer erősítésére C-vitamin, de magnéziumot és káliumot is tartalmaz, ami segíti az izomműködést, a szív- és érrendszer egészségét.

Tartalmaz luteint és zeaxantint, amelyek a szem egészségét védik, és segíthetnek megelőzni a makuladegenerációt. Ráadásul a gluténérzékenyek is biztonságosan fogyaszthatják.

Azonban van pár hátránya is a főtt kukoricának. A főtt kukorica viszonylag magas cukor- és keményítőtartalommal bír, ezért cukorbetegeknek mértékkel ajánlott, figyelve a szénhidrátbevitelre.

Bár egy cső kukorica nem számít túl kalóriadúsnak (~100–120 kcal), sokan vajjal, sóval vagy más feltéttel fogyasztják, ami növeli a kalória- és zsírtartalmat.

Egyes embereknél a kukorica gázképződést, puffadást válthat ki a magas rost- és keményítőtartalom miatt.

A főtt kukorica fogyasztásának mennyisége attól függ, hogy milyen az egészségi állapotunk, a táplálkozási céljaink, és milyen más ételeket eszünk a nap folyamán. Egészséges felnőttként napi 1 cső kukorica mértékkel, változatos étrend mellett teljesen belefér.