Életmód

Ezeket a gyümölcsöket cukorbetegek is fogyaszthatják

Két értéket kell figyelembe venniük

Tévhit, hogy a cukorbetegeknek tilos gyümölcsöt enniük. Az viszont igaz, hogy jobban meg kell válogatniuk, melyek kaphatnak helyet az étrendjükben - írja a mindmegette.hu.

Ezeket a gyümölcsöket cukorbetegek is fogyaszthatják
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/KTS

A nyár egyet jelent a friss zöldségek és gyümölcsök szezonjával. Mivel ezekről az élelmiszerekről köztudott, hogy egészségesek, nem is gondolunk bele, hogy sajnos van, amelyiket nem mindenki fogyaszthatja, mert a bennük lévő fruktóz is vércukoremelkedést eredményezhet. De még a cukorbetegeknek sem kell minden gyümölcsöt tiltólistára tenni, csupán jobban odafigyelni, hogy melyikből mennyit esznek egyszerre.

Két értéket kell figyelembe venniük. Az egyik a fruktóz mennyisége, a másik pedig a gyümölcs glikémiás indexe. Utóbbi mutatja meg, hogy milyen gyorsan történik az adott gyümölcs emésztése és felszívódása. Minél magasabb ez az érték, a gyümölcs annál magasabbra emeli a vércukorszintet. Az ugyan előfordulhat, hogy egyes emberek szervezete eltérő módon reagál a cukorra, így vannak, akik gond nélkül megehetnek egy banánt, míg másoknak csak mérsékelten vagy egyáltalán nem engedélyezett. Az viszont általánosságban elmondható, hogy a természetes cukrot nagy mennyiségben tartalmazó gyümölcsök kerülendők. Ilyen például a mangó, a banán, a papaya, az ananász, és a nyár slágere, a görögdinnye is.

A konzervformában kapható gyümölcsöket is jobb elkerülni, ezeket ugyanis cukros-szirupos lében teszik el, így a fruktózon felül a hozzáadott cukorral is számolni kell. Ugyanígy problémás az aszalt gyümölcsök fogyasztása, mert egy-egy szemben rengeteg cukor koncentrálódik az aszaláskor, ráadásul nem ritka, hogy ezek is tartalmaznak extra cukrot. És a gyümölcslevekkel, turmixokkal is könnyen melléfoghatunk, mert a legtöbbjük tele van hozzáadott cukorral. Ezért ha ilyen frissítőre vágyunk, legjobb otthon készíteni, sőt, ha a gyümölcs egy részét zöldséggel helyettesítjük, a szervezetünk meghálálja.

Cukorbetegek számára az alacsony cukortartalmú és alacsony glikémiás indexű gyümölcsök előnyben részesítése az ajánlott, szerencsére bőven akadnak ilyen finomságok. Így bátran fogyaszthatnak

  • mindenféle bogyós gyümölcsöt,
  • cseresznyét,
  • szilvát,
  • grépfrútot,
  • narancsot,
  • őszibarackot,
  • almát,
  • körtét és
  • kivit.

Kapcsolódó írásaink