Életmód
Ételek, amelyek egészségesebbek, mint gondolnánk
Figyeljünk a testünk éhségjelzéseire

Hatékonyabb, ha figyelembe vesszük azt a kontextust, amelyben ezeket az ételeket fogyasztjuk, és az étrendünk általános egyensúlyát. Koncentráljunk a teljes értékű, minimálisan feldolgozott ételekre, és figyeljünk a testünk éhségjelzéseire, hogy támogathassuk általános egészségünket és jólétünket, miközben a legtöbb dolgot mértékkel élvezzük.
Ezt szem előtt tartva, íme egy lista olyan élelmiszerekről, amelyek bizonyított egészségügyi előnyökkel járnak, és amelyeket talán eddig figyelmen kívül hagytunk. Ki tudja, talán még azt is fontolóra vesszük, hogy – legalább alkalmanként – visszavegyük őket az „egészséges” listánkra.
Burgonya
A burgonya lehet a tökéletes komfort étel, de nem csak üres szénhidrátot tartalmaz. Valójában gazdag C-vitaminban, káliumban és rostban; flavonoidokban, karotinoidokban és fenolsavakban is magas, amelyek tanulmányok szerint védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák ellen, miközben gyulladáscsökkentő hatásúak is. A burgonyában található rezisztens keményítőről azt is megállapították, hogy javítja az inzulinérzékenységet, és rendkívül jótékony hatással van a bélmikrobiom egészségére. De az elkészítés módja valóban számít – ahhoz, hogy rezisztens keményítő képződjön, a lehűtött burgonyát főzés után legalább 12 órán át állni kell hagyni, mielőtt elfogyasztanánk. És ha valóban a lehető legtöbbet szeretné kihozni a krumpliból, érdemes lehet héjában is megenni.
Tojás
A tojásról köztudott, hogy magas a koleszterintartalma, de számos bizonyíték utal arra, hogy a benne lévő koleszterin valójában nem feltétlenül befolyásolja a vér koleszterinszintjét, így érdemes lehet beépíteni az étrendbe. Végül is alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás, és számos jótékony tápanyagot tartalmaz, mint például a kolin, a biotin és az A-vitamin. A mértékletes fogyasztása egy változatos és teljes értékű étrend részeként hozzájárulhat az általános egészséghez és jóléthez.
Kávé
Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok kávéfogyasztás tönkreteheti az idegeinket, de ha nem visszükk túlzásba, rengeteg egészségügyi előnnyel is járhat. Gazdag antioxidánsokban, és összefüggésbe hozták számos betegség, többek között az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, sőt bizonyos típusú rák kockázatának csökkenésével. Az idegesség vagy a szörnyű koffein-összeomlás elkerülése érdekében ne fogyasszunk naponta négynél több csészét. És ne feledjük, hogy nem mindenki birkózik meg egyformán a koffeinnel.
Vaj
A vaj magas zsír- és koleszterintartalma miatt általában nem fogyasztható az egészségtudatosságra figyelők számára. Azonban lehet, hogy egészségesebb, mint gondolná. Nemcsak számos jótékony zsírsavat és zsírban oldódó vitamint, például A-t és E-t tartalmaz, hanem segíthet a szervezetnek más élelmiszerekben található zsírban oldódó tápanyagok felszívódásában is. Vajsavforrás is, amely jótékony hatással lehet a mikrobiomra az anyagcsere szabályozásában és a bélrendszer egészségének elősegítésében. De talán a vaj legígéretesebb egészségügyi előnye, hogy CLA-t (konjugált linolsavat) tartalmaz, amely fokozhatja az immunfunkciókat és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ne feledje, hogy a fűvel táplált állatok a legjobbak – több jó zsírt tartalmaznak. És ne vigye túlzásba. Végső soron a kulcs az, hogy az étrendi döntéseket tudatosan és mértékkel közelítsük meg
Sajt
Lehet, hogy a sajt nem az első étel, ami eszünkbe jut, amikor az egészséges étrend kialakításáról van szó, de valójában jó kalcium-, egészséges zsír- és fehérjeforrás lehet. Fontos tápanyagokat is tartalmaz, például B12-vitamint és foszfort, a tejtermékek fogyasztása pedig akár csökkentheti a káros LDL-koleszterin szintjét, és jelentősen csökkentheti a stroke kockázatát. A kiváló minőségű sajt probiotikus előnyökkel is járhat, ha erjesztett tejből készül –az erjesztett ételek – mint a kefir és a joghurt, valamint a kimchi, a miso és a savanyú káposzta – egy másik kategória, amely nagyobb elismerést érdemel. Ezek az élelmiszerek gazdagok probiotikumokban, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét és az immunrendszer működését. Az erjesztett ételeket sokáig figyelmen kívül hagyták vagy elkerülték, annak ellenére, hogy potenciálisan elősegíthetik az emésztőrendszer egészségét és az általános jólétet.
Csokoládé
Ez lehet a legjobb hír a listán – bár nem teljesen új. De ha esetleg egy kis emlékeztetőre van szüksége a csokoládé egészségügyi előnyeiről, íme: A csokoládé gazdag polifenolokban és antioxidánsokban, amelyek mindkettő jótékony hatással lehet a szívre és csökkentheti a gyulladásokat. És rengeteg kutatás szerint javíthatja az agyműködést és erősítheti az immunrendszerünket. De ne használja ezt kifogásként arra, hogy rájárjon a kedvenc gyerekkori csokoládéjára: a kiváló minőségű étcsokoládé, amely nagy mennyiségben tartalmaz egészséges kakaóport, valóban a legjobb. És hagyja ki a fehér csokoládét – az csak kakaóvajat tartalmaz, amelynek nincsenek ilyen egészségügyi előnyei.