Életmód

Egy sokkoló új tanulmány szerint ez a cukorhelyettesítő valójában károsíthatja az agyat

Sok a kérdés

A régóta egészséges cukoralternatívaként emlegetett eritritol – egy népszerű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer – most egyre növekvő tudományos vita középpontjába került.

Egy sokkoló új tanulmány szerint ez a cukorhelyettesítő valójában károsíthatja az agyat
A csipkebogyó lekvár készítéséhez is használható cukorhelyettesítő, de nem biztos hogy tökéletes pótlék
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A Colorado Boulder Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya szerint ez a molekula, amely mindenütt jelen van a „cukormentes” termékekben, alapvető agyi funkciókat módosíthat... az erek szintjén. A kulcs: a fokozott stroke-kockázattal való lehetséges összefüggés.

Eritritol, a diéták őrangyala… vagy láthatatlan ellenség?

Az eritritol mindent tud: a cukor édes ízének 60-80%-át adja, (szinte) kalóriamentes, és nincs jelentős hatása a vércukorszintre. Ideális cukorbetegek, sportolók vagy egyszerűen csak a cukorbevitel csökkentése miatt aggódó fogyasztók számára.

Egy másik érv mellette: az eritritol természetes módon termelődik a szervezetünkben glükózból és fruktózból, egy „pentóz-foszfát” nevű anyagcsere-útvonalon keresztül. Röviden, egy olyan összetevő, ami szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen... de ami komoly kétségeket kezd felvetni.

Zavarba ejtő új adatok: Mit mutat a tudomány?

Már 2023-ban számos epidemiológiai tanulmány kavart felháborodást azzal, hogy összefüggést mutatott ki a vér magas eritritolszintje és a szív- és érrendszeri kockázatok (szívroham, stroke) növekedése között. Akkoriban nem volt teljesen világos, hogy miért. Itt jön képbe a Journal of Applied Physiology című folyóiratban megjelent friss tanulmány.

A kutatók az eritritol hatását vizsgálták az emberi agy endotélsejtjeire – más szóval az agy apró ereit bélelő sejtekre. Olyan eritritolkoncentrációnak tették ki őket, mint amilyen egy naponta fogyasztott cukros italban található.

Az eredmények? Vörös riasztás:

  • 75%-kal nő az oxidatív stressz, egy kémiai egyensúlyhiány, amely károsítja a sejteket.

  • A nitrogén-monoxid termelésének 20%-os csökkenése, amely kulcsfontosságú molekula az erek tágításában.

  • Az endothelsejtek aktivitását szabályozó enzimatikus mechanizmusok zavara.

  • A vérrögök feloldásának csökkent képessége a t-PA, egy antifibrin fehérje felszabadulásának csökkenése révén.

Röviden, az eritritol úgy tűnik, hogy az agyi ereket merevebbé, gyulladásosabbá teszi, és kevésbé képessé teszi őket a vérrögök elleni védekezésre. Ez a tényezők kombinációja végső soron hozzájárulhat a stroke-hoz.

Igen, de… ezek laboratóriumi vizsgálatok

Azonban óvatosan kell eljárni: ezek a következtetések in vitro kísérletekből származnak, izolált sejteken, kontrollált környezetben. Ez nem hasonlítható össze közvetlenül azzal a hatással, amelyet az eritritol normál fogyasztása gyakorolna egy emberre, ahol a teljes anyagcsere folyamatban van.

Maguk a kutatók is elismerik, hogy valós alanyokon végzett hosszú távú klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az eritritol valóban veszélyes-e rendszeres fogyasztása esetén.

Egy másik aggodalom a „cukormentes” trend közepette

Ez az új tanulmány rávilágít arra, hogy nem minden édesítőszer egyforma, és bizonyos hosszú távú mellékhatások jóval széles körű elterjedésük után is jelentkezhetnek. Az eritritol esetében ez különösen aggasztó, tekintettel a vélt biztonságosságára.

A kérdés még bonyolultabbá válik, ha figyelembe vesszük a szervezetünk természetes eritritol-termelését, különösen bizonyos anyagcsere-betegségekben, például cukorbetegségben szenvedőknél. Más szóval, a vérben megfigyelt magas szint lehet a rossz egészségi állapot oka és következménye is, ami még nehezebbé teszi az értelmezést - írta meg a sciencepost.fr.

Az eritritol újraértékelése felé?

Vajon minden eritritolt tartalmazó terméket a kukába kellene dobnunk? Még nem. De ez a tanulmány egyértelműen óvatosságra int, különösen a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkezők esetében. Ha rendszeresen fogyaszt "cukormentes" termékeket, érdemes lehet alaposabban elolvasni a címkéket.

Kapcsolódó írásaink