Életmód

Ezt tudnia kell, ha banánnal édesíti a sütiket

Így használja a banánt a sütikben

Ha van otthon egy-két túlérett banán, akkor abból szinte biztosan banánkenyér készül, pedig sok más sütit is édesíthetünk a puha gyümölccsel. Fontos viszont tudni egy-két lényeges dolgot a banánról, mielőtt gondolkodás nélkül a tésztába darabolnánk.

Ezt tudnia kell, ha banánnal édesíti a sütiket
Érdemes figyelni, hogy mennyire érett a banán, mert ez befolyásolhatja a tészta ízét és állagát is (képünk illusztráció)
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Jean-Christophe Riou

Az értékes tápanyagokat rejtő banán magas cukortartalma miatt remek ízesítője lehet a kevert tésztás sütiknek. Egy nagyobb banán kb. 27 g szénhidrátot tartalmaz, aminek a nagy része cukor, így önmagában is megállja a helyét édesítőereje miatt, vagyis nem kell plusz cukrot keverni a tésztába. Minél érettebb a banán, annál koncentráltabban tartalmaz cukrot, mert az érés során a szénhidrát-összetétele megváltozik: a keményítő mennyisége csökken, közben a banán édesebbé válik. Emellett a benne található vízben oldódó rost, a pektin mennyisége is nő, ez okozza a gyümölcs puhaságát, lágyságát. Az éréskor végbemenő folyamatok nem csak a banán édességét változtatják meg, de a belőle készült sütemények ízét, állagát is befolyásolják - írja a mindmegette.hu.

Számos érv szól a banánfogyasztás mellett, még úgy is, hogy magas szénhidráttartalmú gyümölcs. És persze nemcsak önmagában, hanem desszertek alapanyagaként is remek választás, az igazán érett banán a cukrot is kiváltja a süteményekben.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy mennyire érett a banán, mert ez befolyásolhatja a tészta ízét és állagát is.

A nagyon érett banánban a magas pektintartalom lágy, nedves textúrát ad a sütiknek, azonban könnyen elronthatjuk a tésztát, ha túl sok folyadékot és cukrot teszünk hozzá pluszban. Általában emiatt válik gumissá a tészta. Ezzel szemben az éretlen banán alig édesíti meg a sütit, és kissé rágós, száraz textúrát eredményez. Ha nem elég érett banánnal kell dolgoznunk, akkor érdemes több folyadékot és cukrot is adni a tésztához.

Kapcsolódó írásaink