Egészség
Ezért veszélyes egy hétre előre főzni
További kockázatot jelent a különböző élelmiszerek együttes tárolása

A szakember szerint az ételek ismételt újramelegítése csökkenti a vitaminok és mikroelemek tartalmát. Ezenkívül egyes ételek, például a sült krumpli újramelegítése rákkeltő anyagokat termelhet.
További kockázatot jelent a különböző élelmiszerek együttes tárolása, különösen légmentes csomagolás nélkül. Ez növeli a keresztszennyeződés esélyét, ahol a baktériumok egyik termékről a másikra terjedhetnek. Ha a tárolási feltételeket megsértik, a veszélyes mikroorganizmusok, mint például a szalmonella és az Escherichia coli, aktívan szaporodnak az élelmiszerekben, számol be a Gismeteo.
A szakértő azt javasolja, hogy az elkészített ételeket legkésőbb két órán belül hűtsék le és helyezzék a hűtőszekrénybe. Meleg időben ez az időszak egy órára csökken. Az eltarthatóság a termék típusától függ:
- húsételek és levesek – legfeljebb három-négy nap;
- zabkása és rakott étel – legfeljebb három napig;
- bármilyen egyéb étel – legfeljebb négy napig a hűtőszekrényben.
A hőmérsékleti feltételek, a higiénia és a tárolási időszakok betartása segít elkerülni az ételmérgezést és megőrizni az elkészített ételek tápértékét.