Életmód

Ételek, amiket ne melegítsünk mikróban

Felrobban, megromlik és megbetegít

A mikrohullámú sütő régóta a legtöbb otthon konyhai eszközének számít. Az ételek melegítésének gyors és kényelmes módja biztonságosnak tűnik, de nem minden termék tolerálja egyformán a mikrohullámú sugárzás hatását – írja a Sports.kz.

Ételek, amiket ne melegítsünk mikróban
Az étel felmelegítése a mikróban gyors és egyszerű, de a műanyag edényekből káros anyagok kerülhetnek az ételbe
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Picture Alliance/Jan Haas

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyes ételek újramelegítéskor megváltoztathatják kémiai összetételüket, és egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Az egyik leggyakoribb példa a főtt tojás. Amikor mikrohullámú sütőben próbáljuk újramelegíteni őket, nemcsak egy jellegzetes robbanással pusztulhatnak el, hanem mérgező vegyületek is képződhetnek. Ilyen körülmények között a fehérje oxidálódik, ami potenciálisan veszélyessé teszi a terméket.

A rizst nem kevésbé kockázatosnak tekintik. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten vagy nem higiénikus körülmények között tárolják, a Bacillus cereus baktériumok aktívan elszaporodhatnak benne. A mikrohullámú sütőben történő újramelegítés nem pusztítja el teljesen az ilyen mikroorganizmusokat, ami súlyos ételmérgezéshez vezethet.

A krumplipüré, különösen a tejjel, vajjal vagy tojással készült, szintén problémákat okozhat. Az egyenetlen hőmérséklet-eloszlás melletti újramelegítés elősegíti a baktériumok aktiválódását, különösen, ha az étel már volt a hűtőszekrényben.

Különös figyelmet kell fordítani a bébiételre és a tejre. Mikrohullámú sütőben történő melegítéskor „forró pontok” jelenhetnek meg, amelyek nemcsak égési sérülések kockázatát hordozzák, hanem baktériumok szaporodásának is helyet biztosítanak. Ráadásul melegítés hatására az anyatej és a tápszerek elveszítik értékes tápanyagaikat, és néha teljesen elveszítik jótékony tulajdonságaikat.

A gombákat, akárcsak a spenótot, szintén nem ajánlott újramelegíteni. A gombás ételek, különösen hússal vagy tejszínnel kombinálva, nehezen emészthetők újramelegítés után, és emésztési zavarokat okozhatnak. Főzéskor a spenót nitrozaminokat képezhet, amelyek potenciálisan rákkeltő anyagok, különösen, ha a terméket több napig tárolták.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy gondosan közelítsék meg a mikrohullámú sütőben melegítendő termékek kiválasztását, és kétség esetén részesítsék előnyben a frissen elkészített termékeket.

Kapcsolódó írásaink