Életmód

Vigyázat, mérgező lehet

Indul a medvehagymaszezon

Itt a medvehagymaszezon, azonban oda kell figyelni, hogy ne a kórházban érjen véget a gyűjtögetés.

Vigyázat, mérgező lehet
A medvehagyma hasonlít a gyöngyvirágra, az előbbi gasztroalapanyag, az utóbbi bajt okozhat fogyasztás esetén
Fotó: MH-archív/Béli Balázs

A medvehagyma trendibb, mint valaha, de a legdivatosabb gasztroalapanyag is okozhat galibát, ha nem ismeri fel.

Medvehagyma vagy gyöngyvirág

A medvehagyma megszólalásig hasonlít a gyöngyvirágra, ami köztudottan egy erősen mérgező növény és a fogyasztása nagyjából annyira kellemes, mint egy macskajajos reggel a szakítás másnapján. Éppen ezért nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni őket egymástól, amihez most nyújtunk egy kis segítséget – írta meg a life.hu.

1. Az orra a legjobb barátja

A legegyszerűbb módszer, hogy megkülönböztessük a medvehagymát a gyöngyvirágtól, a szaglás. Nem meglepő módon a medvehagymának hagymaillata van, ha összedörzsöljük a leveleit, míg a gyöngyvirágnak nincsen jellegzetes illata.

2. A külalak

Az illat mellett virágzáskor már a külalakjuk alapján is megkülönböztethetjük a két növényt: a medvehagyma virágzata ugyanis hegyes, ernyő alakú, míg a gyöngyvirágé kifelé szélesedő, harang alakú.

3. Jobb az elővigyázatosság

Ha a külalak és a szagminta alapján nem tudjuk egyértelműen megkülönböztetni a két növényt, egyetlen jó tanács marad: ne kockáztassunk! Inkább keressünk a piacon egy kedves nénit, aki már több évtizede szedi a medvehagymát.

Kapcsolódó írásaink